Geld

Is het mogelijk om het opladen van je auto thuis te laten vergoeden door je werkgever?

0

Het hebben van een elektrische auto is begint steeds gebruikelijker te worden. Hoewel we steeds meer thuiswerken, wordt ook de elektrische auto steeds meer als vervoersmiddel ingezet voor woonwerkverkeer. Een vraag die nog bij veel elektrische rijders speelt is hoe het zit met de vergoeding in deze situatie. Een auto die bij op brandstof of diesel rijdt, krijgt namelijk gewoon reiskostenvergoeding. Wij hebben contact gehad  met de eigenaren van 50five.com met deze vraag en zij leggen het uit in dit artikel!

Leaseauto of eigen auto?

Om te beginnen is het belangrijk dat je de verschillen in regeling weet tussen een leaseauto en een eigen auto. Zo is het verrekenen van reiskosten bij een leaseauto over het algemeen een stuk eenvoudiger dan bij een eigen elektrische auto. Bij een zakelijke lease structuur vergoed de werkgever in principe alle kosten die gemaakt worden onbelast. Je zult in dit geval moeten overleggen welke tarieven je gaat hanteren met je werkgever van tevoren.

Heb je een eigen elektrische auto, dan werkt de vergoeding iets anders. Je kunt in dit geval namelijk niet alle kosten onbelast verrekenen. In deze situatie dient de werkgever standaardtarieven te hanteren indien een werknemer zijn of haar auto oplaad op het werk.

Alleen een laadpaal of leaseauto met laadpaal thuis laten vergoeden

Wanneer je in het bezit bent van een elektrische auto, zul je al gauw behoefte hebben aan een laadpaal thuis. Je wilt immers geen stress ervaren door een bijna lege accu. Ben je een zakelijke rijder en zou je graag een laadpaal voor de deur willen? Dan heb je geluk, want als zakelijke rijder maak je aanspraak op een volledige onbelaste vergoeding voor het thuis opladen van je elektrische wagen.

Wil je gebruik maken van een leasestructuur, dan werkt het wederom iets anders. Je zult als werknemer naar alle waarschijnlijkheid de laadpaal en elektrische auto ook privé gaan gebruiken. Hierom zullen de kosten, in samenspraak met de werkgever, gedeeld gaan worden. Zowel de auto als de laadpaal zullen in het leaseplan verrekent worden. Na 4 jaar zal de laadpaal ongeveer zijn afgeschreven. In bijna iedere situatie mag je de laadpaal dan gewoon laten staan en heb je in theorie dus een gratis laadpaal als werknemer.

Kosten bijhouden en verrekenen

De kosten die je als elektrisch rijder zult maken worden bijzonder makkelijk bijgehouden. Je hebt namelijk een laadpaal en zakelijke laadpas die automatisch ieder laadmoment registreren, zowel in kWh als euro’s. Het is hierbij wel van belang dat alles wordt geregistreerd op naam van de werkgever, hier zitten namelijk fiscale voordelen aan.

Het automatisch bijhouden en verrekenen van de kosten geldt voor een groot aantal laadpalen. Toch raden we aan om van tevoren even te controleren of de laadpaal die je voor ogen hebt over deze functionaliteiten beschikt. Je kunt jezelf ook laten adviseren 50five, indien je er niet uitkomt.

Overstappen naar elektrisch

We leven momenteel in de tijd dat het goed is om over te stappen op elektrisch: het heeft financiële voordelen en je draagt een steentje bij aan een betere planeet. Als zakelijke rijder kost het je ook relatief weinig, dus wanneer begin jij?

Van tuinhuisje tot kantoor

Previous article

De voordelen van een telefoonhoesje op een rij

Next article