Nieuws

Hoe stook ik veilig en verantwoord?

0

Heb jij thuis een houtkachel? Dan stook je deze in de wintermaanden vast en zeker regelmatig op. Niet gek, want zo staat natuurlijk een lekkere temperatuur in huis. Er zijn echter maar weinig mensen die nadenken bij het stoken van hout. Meestal worden de blokken gewoon op het vuur gegooid. Dit brengt echter de nodige risico’s met zich mee. Zo is de kans op een schoorsteenbrand bijvoorbeeld stukken groter wanneer je niet veilig en verantwoord stookt. Maar hoe doe je dat eigenlijk? De Schoorsteenbrigade geeft jou in onderstaande tekst een aantal handige tips.

Gebruik geen nat en rot hout
Er zijn genoeg mensen die nat of rot hout in hun kachel gooien. Verstandig? Wat ons betreft zeker niet. Bij de verbranding van nat en rot hout komt namelijk creosoot vrij. Dit stroperige goedje kan zich ophopen in jouw rookkanaal. Indien een temperatuur van 500 graden bereikt wordt, vliegt creosoot in brand. Een schoorsteenbrand is in dat geval snel geboren.

Stook niet bij bepaalde weersomstandigheden
Veel mensen houden geen rekening met het weer bij gebruik van hun kachel. Toch zijn er bepaalde weersomstandigheden waarbij je beter niet kunt stoken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij windstil weer. In dat geval wordt er namelijk geen lucht het rookkanaal ingetrokken, waardoor rook lastig afgevoerd wordt. De rook kan hierdoor zelfs in jouw woonkamer belanden. Ook bij mistig weer raden wij jou aan de kachel niet te gebruiken.

Laat jouw schoorsteen jaarlijks vegen
Om veilige en verantwoord te kunnen stoken moet jouw schoorsteen goed schoon zijn. Daarom raden wij jou aan om minimaal één keer per jaar een schoorsteenveger langs te laten komen. Hij weet namelijk precies hoe hij een rookkanaal moet reinigen. Met een jaarlijkse veegbeurt blijft jouw schoorsteen mooi schoon. Hierdoor kun je op een veilige en verantwoorde manier stoken. Het is overigens niet aan te raden zelf jouw schoorsteen te vegen, zeker niet wanneer je hier geen ervaring mee hebt. De kans dat jouw schoorsteen zo goed schoon wordt is namelijk betrekkelijke klein.

Hoe bouw je aan een succesvol B2B-platform?

Previous article

Bedrijf op de kaart zetten: online VS offline marketing

Next article