Tech

Hoe kun je van jouw huis een smart home maken?

0

Kinderen kunnen op een gegeven moment uit huis gaan om te gaan studeren in een andere gemeente of zelfs in een land hier ver vandaan. Huizen blijven staan en kunnen geen nieuwe kennis opdoen. Toch kun je wel degelijk van jouw huis een smart home maken, op deze pagina leggen we hoe dat werkt!

Het kan altijd en overal

Het maakt niet uit of je op een piepklein appartementje woont, of in een luxe villa met enkele koetshuizen ernaast; huisautomatisering kan overal. Wat betreft de kosten hoeft het echt geen rib uit je lijf te kosten, mede door het feit dat je stap voor stap de woning kunt automatiseren. Daarnaast betreft het doorgaans draadloze technologie dus kabels trekken hoeft ook al niet. Een paar stopcontacten en een WiFi verbinding zul je wel nodig hebben, maar dat mag geen probleem zijn. Overigens zijn er ook slimme apparaten zoals de raamdecoratie van Somfy die op batterijen werken, dan is zelfs een stopcontact in de buurt niet nodig. Dit is ook een voorbeeld van een apparaat dat autonoom kan werken zonder internet, maar we willen natuurlijk een smart home bouwen!

Begin bij de basis

Een flat bouwen zonder stevige fundering is natuurlijk vragen om problemen, ook een smart home ‘bouw’ je vanaf de basis. We gaven zojuist het belang van stopcontacten en draadloos internet aan, veel apparaten kunnen ook voor een deel zonder internet werken. Denk aan slimme rookmelders die via internet een berichtje kunnen sturen als je van huis bent, maar thuis ook gewoon blijven werken als het internet even plat ligt. Dit geldt voor meerdere apparaten. Zo is er een Somfy security camera die bij uitval van stroom doorgaat op de ingebouwde accu, en bij uitval van internet via een ingebouwde SIM kaart een tekstbericht kan sturen naar je mobieltje. Dit bedrijf heeft overigens ook het TaHoma systeem ontwikkeld, dit is een smart hub om meerdere slimme apparaten (ook van andere merken) aan elkaar te koppelen. De standaard WiFi router is niet gemaakt voor dit soort toepassingen. De Google Nest hub is een ander voorbeeld van een ‘centraal brein’.

Bouwen als een echte woning

Je hebt het fundament nu gereed, nu kun je gaan bouwen. Zie ieder smart home apparaat als een afzonderlijke bouwsteen die deel uitmaakt van een groter geheel. Afzonderlijk moeten ze een functie uitvoeren, samen komen de mogelijkheden pas aan het licht. Denk aan slimme verlichting in huis. Het is handig als je de lampen met een app op je smartphone of tablet kunt inschakelen. Het is nog beter als de lampen ingeschakeld worden zodra de gordijnen worden gesloten. En hoe ‘weet’ de raamdecoratie wanneer het tijd wordt om te sluiten? Omdat er een timer ingesteld is of als er een lichtsensor aan gekoppeld wordt. Het is een keten aan hardware en software die tezamen voor een smart home zorgen. Populaire bouwstenen om mee te beginnen zijn slimme lampen, luidsprekers en elektrische rolgordijnen omdat je direct de impact zult merken. Een zelflerende thermostaat heeft wat meer tijd nodig om de potentie te laten zien.

Er is maar één unitasker in huis

Door die koppelingen kunnen apparaten meer functies gaan vertolken. Lampen met dimmer en sfeer instellingen zorgen voor een gezellig avondje op de bank voor de televisie, of je kunt studeren aan de tafel in de woonkamer. Hiervoor hoeft je geen knop om te zetten, je bedient de verlichting namelijk met je stem. Want een slimme luidspreker is tevens een microfoon die naar je luistert en commando’s uit kan voeren. De gordijnen waren voorheen vooral voor privacy, omdat je nu eenvoudig vanuit iedere locatie de gordijnen kunt openen en sluiten dienen ze ook als zonwering. Een alarmsysteem dat ‘s nachts alarm slaat kan overdag in de gaten houden of je kinderen op tijd van school komen. Zo installeer je allerlei multitaskers in huis. De enige toepassing die één functie behoudt is de rookmelder. Hoewel je die wél weer de verlichting in kunt laten schakelen én de sloten kunt laten ontgrendelen bij gevaar.

Geen enkel merk maakt alles

Er zijn tientallen merken die honderden smart home producten maken en nog veel meer bedrijven die slimme software maken die in de cloud hun werk doen. Let daarom op dat je niet vast komt te zitten binnen één ecosysteem. Zo werkt de TaHoma van Somfy samen met zowel Google Nest producten als met Apple HomeKit, terwijl Apple zelf minder trek lijkt te hebben om samen te werken met de concurrentie. Een Honeywell zelflerende thermostaat kun je op dezelfde wijze weer koppelen met Somfy slimme radiatorknoppen. En als cloud oplossing kun je kiezen voor een betaald abonnement of je huidige Dropbox, om bijvoorbeeld jouw IP camera beelden optie te slaan. Ergens zal er een overlap zijn, kies daarom voor ‘bouwstenen’ die in elkaar passen. En mocht het toch even niet lukken dan zijn er nog software applicaties zoals IFTTT die je ketens van functies laten maken zodat het vaak toch mogelijk is om functies te combineren.

Begin met dromen, werk aan de basis en bouw zo je eigen virtuele droomkasteel.

Voor wie is kerst belangrijker? Voor Belgen of Nederlanders?

Previous article

4 Goede redenen voor een uitbouw aan je woonkamer

Next article