Handig

4 Goede redenen voor een uitbouw aan je woonkamer

0

Heb je altijd al een grotere woonkamer willen hebben? Bouw er dan een stukje bij aan! Door een uitbouw aan je woonkamer ontstaat er meer leefruimte in je huis. Eindelijk heb je plaats voor die mooie grote hoekbank, of die sfeervolle houtkachel waarmee je het knus en gezellig maakt in huis. Welke voordelen heeft het vergroten van je woonkamer nog meer? We zochten het uit.

Meer ruimte

Deze ligt voor de hand. Een uitgebouwde woonkamer levert namelijk meteen meer ruimte op. Door een uitbouw te plaatsen kun je zomaar 3 meter extra leefruimte creëren. Of meer. Gebruik die extra ruimte om een nieuwe open keuken te plaatsen, of maak een grotere zithoek in je woonkamer. Kijk vooraf wel altijd naar de ruimte zoals deze nu is. Is de woonkamer smal en lang, dan zal deze door een uitbouw alleen maar langer en smaller lijken. Een uitbouw aan een hoek van de woonkamer kan dan een betere oplossing zijn. De kamer oogt dat breder en de woonkamer krijgt een praktische L-vorm. Als de uitbouw eenmaal staat, werk je die zelf verder af met professioneel gereedschap. Leg bijvoorbeeld zelf een nieuwe vloer.

Extra lichtinval

De lichtinval in een woonkamer bepaalt voor een groot deel de sfeer in de ruimte. Donkere woonkamers ogen kleiner en geven geen prettig gevoel. Door het plaatsen van een uitbouw heb je de mogelijkheid om meteen meer licht in je woonkamer te krijgen. Vervang bijvoorbeeld een klein raam door een grote glazen schuifpui of openslaande deuren met glas. Is je woonkamer al vrij groot? Dan kan een verlenging van de kamer juist zorgen dat de ruimte donkerder wordt. Plaats in dat geval een lichtkoepel in het dak van de aanbouw, zodat er meer daglicht in je uitgebouwde woonkamer komt.

Toegang tot je tuin

Heb je nu alleen maar een deur die toegang geeft tot je tuin? Of kun je helemaal niet in je tuin komen vanuit je woonkamer? Met een uitbouw los je dit probleem meteen op. Door tijdens het uitbouwen een schuifpui of glazen deuren te plaatsen, krijg je rechtstreeks toegang tot je tuin. In de zomer kun je dan zó je terras oplopen voor een ontbijt in de open lucht of een duik in je zwembad. In de zomer kun je de deuren dan openzetten voor een verkoelende bries. Door glazen puien of deuren te plaatsen krijg je bovendien een beter uitzicht op je tuin.

Maak een tuinkamer

Een uitbouw van je woonkamer snoept wel wat metertjes af van je tuin. Om het tuingevoel niet helemaal te verliezen, is het plaatsen van een tuinkamer of overkapping een mogelijkheid. Doe je dit samen met het plaatsen van de uitbouw, dan heb je de mogelijkheid om de (tegel-)vloer van je woonkamer door te laten lopen in de tuinkamer. Zo vormen de tuinkamer en je woonkamer samen een mooi geheel. Heb je vloerverwarming in je woonkamer, dan kun je die ook doortrekken tot in je tuinkamer. Dat zorgt voor extra warmte tijdens koele zomeravonden.

Hoe kun je van jouw huis een smart home maken?

Previous article

Zo haalt u het meeste rendement uit uw open haard of houtkachel

Next article