GeldHandig

Zo haalt u het meeste rendement uit uw open haard of houtkachel

0

Als je je interieur hebt uitgerust met een prachtige open haard of houtkachel, dan geniet je van een ware luxe! Maar het is natuurlijk ook belangrijk om die kachel of haard op de juiste manier te gebruiken. Hierdoor gaat hij niet enkel langer mee, maar haal je er ook héél wat meer rendement uit.

Weet je niet zo goed wat je kan doen om meer financieel voordeel uit je kachel of open haard te halen? Dan kunnen de volgende tips je zeker op weg helpen!

De beste tips voor meer rendement uit je kachel of open haard

Een open haard of houtkachel voegt ongetwijfeld iets toe aan je interieur: je kan het binnenklimaat grotendeels regelen, maar ook zorgt het voor een gezellige atmosfeer in huis. Hieronder enkele tips om ook op financieel vlak meer van je houtkachel of open haard te genieten:

1. Een half open schoorsteenklep

Heb je een open haard, laat dan de klep in de schoorsteen deels open. Als die helemaal toe blijft, dan gaat er tevéél warmte meteen de schoorsteenpijp in. Zoek zelf een beetje naar de beste stand van de klep om het vuur mooi en rustig te laten branden.

2. Een haardkorf als hulpmiddel

Daarbij is het ook een goed idee om een rooster, haardkorf of haardbokken te installeren. Deze hulpmiddelen zorgen dat het vuur wat van de bodem wordt getild, waardoor de toevoer van lucht verbetert. En dat bevordert dan weer de verbranding!

3. Regelmatig as scheppen

Nog een goede tip? Schep de as pas op als de laag te dik wordt! As isoleert immers tegen de koude van de vloer van de haard. Hoe warmer het blijft, hoe beter te verbranding!

4. Gebruik zoveel mogelijk hout

Ten slotte is het de moeite waard om zo vaak mogelijk hout te gebruiken voor de verbranding in je open haard. Bij een houtkachel is dat logischerwijs de enige optie. Hout is een stuk milieuvriendelijker dan andere brandstoffen, zoals gas of olie. Het geeft minder Co2 af en is gemakkelijk vernieuwbaar!

Het beste brandhout voor jouw open haard of kachel

Heb je besloten om hout te gebruiken voor je open haard of heb je net een houtkachel gekocht? Dan is het belangrijk dat je het juiste soort hout gebruikt! Elke houtsoort brandt op een andere manier, korter, langer, beter of minder goed. Als je de beste optie kiest kan je dus ook heel wat extra rendement uit je kachel halen.

De beste houtsoorten om te verbranden zijn eiken, essen, fruitbomen en berken brandhout. Andere soorten zoals dennen en sparren geven doorgaans minder rendement én vervuilen meer. Hoe dan ook is het natuurlijk belangrijk dat het hout dat je gebruikt erg droog is. Voor vochtig hout is te veel energie nodig om het op te warmen en te doen branden, en dat is een verspilling van energie.

De beste manier om meteen zeker te zijn van bruikbaar brandhout is door het hout vers te kopen en lang op te slaan op een droge, goed verluchte plaats. Als je gegarandeerd de beste kwaliteit brandhout zoekt, vertrouw dan op het aanbod van een speciaalzaak. Deze kan je niet enkel gedegen advies geven over de verschillende soorten brandhout, maar bied je ook de beste kwaliteit hout voor jouw open haard of houtkachel!

Een houtkachel of open haard met méér rendement is er twee waard

Duurzaamheid is tegenwoordig van groot belang en steeds meer mensen kiezen dan ook voor duurzame voorzieningen en investeringen. Met behulp van bovenstaande tips en informatie kan je een stuk meer rendement uit je houtkachel of open haard halen. En dat komt zowel je portemonnee als je wooncomfort ten goede!

4 Goede redenen voor een uitbouw aan je woonkamer

Previous article

Wat is de hoogste internetsnelheid in Belgie?

Next article