Internet

Voor wie is kerst belangrijker? Voor Belgen of Nederlanders?

0

Kerst vieren doen we natuurlijk allemaal, wereldwijd. Maar hoeveel verschil zit er eigenlijk tussen twee buurlanden? Voor wie is kerst belangrijker?

Zijn er veel verschillen?

We schelen niet zo heel veel van elkaar, de noorderburen en wijzelf. We zijn ooit een groot land geweest, maar zekere verschillen zijn er toch. Neem nou bijvoorbeeld het accent. Onze buren spreken bepaalde dingen toch echt wel anders uit dan wij. Zeker als je het vergelijkt met het hoge Noorden van Nederland. Maar hoe zit dat nou met kerst? Delen we dezelfde gebruiken, zit er veel verschil in? Wat eten we met kerst en is dat heel anders dan de Nederlanders en geven we ongeveer hetzelfde uit aan cadeautjes, kerstboom en de hele reutemeteut?

Kerstboom

Wanneer je moet kiezen voor de kerstboom die je met kerst in huis neerzet, wordt het even lastig. Je kan kiezen voor een echte spar, een kunstkerstboom, een houten kerstboom, een alternatieve kerstboom of natuurlijk helemaal geen kerstboom. Als Nederland moet kiezen, gaat het steeds vaker voor de kerstboom hout. Hij is robuust, hij staat mooi en geeft een hele nieuwe sfeer aan de huiskamer tijdens de feestdagen. Zo’n houten kerstboom komt overigens niet in een soort. Je kan zelf kiezen wat voor kerstboom je wil en hoe je hem wil versieren. Er bestaat een uit een houten spiraal of een kerstboom met allemaal latjes die je zelf kan neerzetten hoe je wil. Nederland is naast de gewilde Nordmann, ook dol op deze houten kerstboom.

Ook de Nordmann wordt dus veel gekozen in Nederland. Deze bomen komen vaan verscheept vanuit Duitsland en Denemarken en ze worden de laatste jaren steeds groter. In ieder geval, de wens van de klant wordt steeds groter. De bomen boven de twee meter worden steeds vaker gekocht door de Nederlanders. In België is de Nordmann ook erg populair. Deze boom vertegenwoordigt ongeveer 80 tot 85% van de gehele verkoop in België. Daarnaast zijn ook de zilverspar en de Fraseri favoriet bij ons.

De federaties in ons land merken dat er steeds vaker voor een natuurlijke boom wordt gekozen. Volgens de AVBS zijn echte kerstbomen trouwens ook milieuvriendelijker dan de kunstvariant. Tijdens de groei van een kerstboom levert deze zo’n vijf tot vijftien jaar zuurstof aan de aarde. Daarnaast wordt voor elke kerstboom die verkocht wordt, weer een nieuwe geplant. De productie van kunstbomen in Aziatische landen gebeurt echt niet zo groen en ook het recyclen ervan is alleen maar milieuvervuilend.

De kerstdagen

In Nederland is het erg gebruikelijk om op eerste kerstdag samen te zijn met familie. Soms wordt op één dag alles gevierd en ziet men alle familie op 25 december. Bij andere gezinnen worden de families verdeeld over eerste en tweede kerstdag. Weer anderen zien families niet met kerst, maar vieren met elkaar kerstavond zoals dat ook in Duitsland wordt gedaan. Het hangt ook maar net een beetje af van de familie of het gezin en waar iedereen zin in heeft en wat traditie is. Over het algemeen is het binnen één of twee dagen klaar in Nederland.

In België wordt echter door één op de drie Belgen, maar liefst vijf keer kerst gevierd! Dat is bijna een hele week aan feestelijke dagen, lekker eten, veel drinken en cadeautjes. Hoe dat komt? Wij Belgen vieren niet alleen kerst met hun familie of gezin, zoals in Nederland. Wij vieren nou eenmaal ook heel graag de gezelligste dagen van het jaar met goede vrienden, kennissen en kameraden of buren. Het samen zijn en het samen vieren is belangrijk en wordt ook erg leuk gevonden.

Budget

Als het gaat om het budget rondom kerst en wie het meeste uitgeeft, dan winnen de Belgen het toch van de Nederlanders. Sterker nog, de Nederlanders zijn een stuk zuiniger als het aankomt op de gezelligste dagen van het jaar. Als we alle kosten optellen en aftrekken, komen er soms schrikbarende getallen uit de bus. Gemiddeld gezien geven Nederlanders ongeveer €467,52 uit aan kerst. Dat lijkt misschien veel, maar niet in tegenstelling tot het buurland België. Wij geven namelijk ongeveer €596,18 uit aan de feestdagen en alles er omheen.

Het meeste geld wordt in beide landen uitgegeven aan de cadeautjes. Dat komt doordat we met kerst toch gauw kijken naar een specialer of duurder cadeautje dan dat we op andere momenten zouden doen. Kerst heeft vaak iets magisch. Een mooi cadeautje onder de kerstboom geeft al gauw kriebels in de buik en al helemaal wanneer er een mooi en speciaal cadeautje in het pakje zit. Cadeaus die vaak worden gekozen zijn bijvoorbeeld Airpods, een horloge, een Nintendo Switch of een Rituals pakket. De meeste cadeaus worden gekocht om echt iets leuks te geven. Waar dat voor een verjaardag nog wel eens een functioneel cadeau kan zijn.

Nederland en België lijken misschien gemiddeld per persoon veel geld uit te geven voor een korte feestperiode. Deze twee landen doen het echter zuinig aan als je het verder gaat vergelijken. Alleen Spanje en Italië zijn nog iets zuiniger dan wij. Degenen die er bovenuit springen zijn met name Canada, Groot-Brittannië en Amerika. Waar laatstgenoemde de kroon spant met een gemiddelde uitgaven van ongeveer €1.178,34 aan alles rondom kerst. Voor Nederlanders zou dat bedrag er voor zo’n korte periode niet in komen en voor de Belgen is dat idem dito. Het kan ook wel met ietsjes minder. We gaan het dit jaar weer proberen om goedkoop te houden. Zalige kerst!

Hoe kun je scherm opnemen? En kan dat ook voor een gedeelte van je scherm?

Previous article

Hoe kun je van jouw huis een smart home maken?

Next article