Handig

5x je cv aanpassen voor een ATS

0

Wist je dat grote bedrijven jaarlijks honderden sollicitaties ontvangen op openstaande vacatures? Om het werk te vergemakkelijken, wordt er gebruikgemaakt van software om de werving- en selectieprocedure te automatiseren, een zogenaamd ATS (Applicant Tracking System).

Interessante job gevonden? Binnen enkele tellen creëer je een cv via een cv generator en ben je klaar om te solliciteren. Je hebt nu een professioneel cv, maar hoe zorg je ervoor dat jouw cv door een ATS komt?

Het ATS in het kort

Met een ATS kunnen recruiters snel zoeken naar geschikte kandidaten en hun sollicitanten makkelijk blijven volgen tijdens de sollicitatieprocedure. Binnengekomen cv’s worden opgeslagen in de database zodat er gezocht kan worden op bijvoorbeeld opleiding, werkniveau en andere trefwoorden.

Hoe werkt een ATS?

Er bestaan tal van ATS-softwarepakketten en cloud-based oplossingen. Over het algemeen werkt een ATS als volgt:

  1. De belangrijkste onderdelen worden door het ATS uit je cv gehaald en in de database opgeslagen
  2. Recruiters kunnen deze informatie doorzoeken aan de hand van trefwoorden
  3. Op basis van deze trefwoorden zoekt het ATS in de database naar passende cv’s
  4. De zoekresultaten tonen een overzicht van de cv’s die het beste aansluiten op de zoekopdracht van de recruiter
  5. In het systeem kan de recruiter door de resultaten bladeren en aangeven wie er uitgenodigd wordt voor een gesprek

Waarom moet je je cv optimaliseren?

Het gebruik van een ATS is heel handig voor recruiters om tijd te besparen, toch zul je als kandidaat er wel voor moeten zorgen dat alle informatie uit jouw cv ook daadwerkelijk in de database terechtkomt én dat je de juiste trefwoorden verwerkt in je document. Komt jouw cv niet naar boven bij een zoekopdracht dan zul je niet worden uitgenodigd. Zelfs als jouw cv perfect aansluit op de job. Wil je meer kans maken, dan moet je je cv optimaliseren voor het ATS.

1. Verwerk relevante trefwoorden in je cv

Om hoger in de zoekresultaten te komen, voeg je relevante trefwoorden en synoniemen toe die passen bij de job waarop je solliciteert. Solliciteer je op een functie als ‘projectleider’, verwerk dan ook ‘manager’ en ‘leidinggevende’ in je cv.

2. Zorg voor een standaard formaat cv

Niet alle bestandsformaten zijn te herkennen voor een ATS. Met een cv in Word- en PDF-formaat zit je altijd goed.

3. Benoem je competenties

Recruiters zoeken niet alleen op functietitels maar ook op persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten. Laat deze dan ook terugkomen op je cv.

4. Hoe meer tekst, hoe beter

Meer tekst op je cv betekent ook meer kans dat jouw cv in de zoekresultaten terechtkomt bij een bepaald trefwoord. Houd wel een maximum van twee A4-tjes aan.

5. Vergeet afbeeldingen en tabellen

De meeste ATS-en kunnen afbeeldingen en tabellen niet verwerken dus deze kun je beter weglaten.

Door rekening te houden met bovenstaande tips bij het opstellen van je cv, kun je de selectie van het ATS beïnvloeden zodat jouw cv hoger in de zoekresultaten wordt getoond. Hoe beter je cv is geoptimaliseerd voor een ATS, hoe groter de kans op een sollicitatiegesprek!

Zijn huidverzorgingsproducten voor iedereen weggelegd?

Previous article

Pragmatisch betekenis: herkomst en voorbeelden

Next article