HandigInternetTech

Beeldscherm draaien: hoe zet ik beeld van laptop weer goed?

0
scherm draaien

Wil je net weer na een heerlijke bak koffie aan het werk gaan of de nieuwste Call of Duty gaan spelen; ligt het beeldscherm van je computer ineens opeens gekanteld. Of jij hebt dit zelf gedaan of jouw vernuftigste collega, die altijd dit soort grapjes uithaalt, heeft het gedaan. Naast dat dit er natuurlijk ontzettend raar uit ziet, is het ook nog eens vrij onhandig en zijn onze wervels er niet voor gemaakt om op 90 graden de wereld te bekijken. Gelukkig is het vrij makkelijk op te lossen. We vertellen jou in deze blog er alles over!

Voordat we jou de oplossing gaan geven, moet je weten dat dit niet opeens gebeurt. Wellicht heb jij verkeerde toetsen ingedrukt de laatste keer dat je gebruik hebt gemaakt van jouw computer of tablet. Want je beeldscherm kan dit niet uit zichzelf bedenken.

Sneltoetsen: hoe werken ze?

Op het toetsenbord van een Windows computer zitten allerlei sneltoetsen. Met deze sneltoetsen zorg je ervoor dat je het gebruik van je toetsenbord bepaalde taken sneller uitvoert. Dit kan dus als je bijvoorbeeld een hele zin wilt kopiëren, of je wilt voor wellicht andere doeleinden je hele beeldscherm 180 graden draaien. Denk ook aan een hele bekende sneltoetsencombinatie: control-alt-delete. Deze sneltoets zorgt ervoor dat je een venster opent, waarin je keuzes kan maken om bepaalde programma’s af te sluiten. Deze sneltoets wordt vaak gebruikt als je computer vastloopt door een bepaald programma.

Het terugdraaien van je computerscherm: zo doe je dat

Het kantelen van je computerbeeldscherm is makkelijk te verhelpen. Waarschijnlijk heb jij deze toetscombinatie zelfs al gebruikt toen je hem per ongeluk draaide, of jouw collega had deze nog in zijn grappenbox zitten. De volgende toetsencombinatie gebruik je hiervoor: ctrl + alt + een pijltoets indrukken. Meestal gebruik je de pijltoets omhoog, maar dit kan je uitzoeken door het gewoon weg uit te proberen.

Op mijn computer werkt dit niet, wat nu?

Soms lukt het niet om je beeldscherm te kantelen, dit kan aan het gebruikte toetsenbord liggen. Mocht dit niet lukken is het alsnog op te lossen. Als je met je muis naar start (de startknop) gaat en je drukt vervolgens op het woord: configuratiescherm. Er verschijnen nu veel verschillende opties, ook de optie beeldscherm. Klik op het woord beeldscherm en nu kan je verschillende dingen veranderen in het gebruik van jouw scherm. Je kan het hier kantelen, maar ook de kleuren aanpassen. We zullen het hier onder in nog een aantal makkelijke korte stappen uitleggen.

De eerste methode:

Vaak is deze manier het makkelijkst en werkt vaak gewoon bij de eerste poging, dus vandaar dat deze wordt genoemd als eerste methode.

– Druk op Ctrl – alt – pijltoets omhoog

Ik wil mijn beeldscherm juist gedraaid hebben omdat ik een verticale monitor gebruik? Dit kan, gebruik dan de volgende toetsencombinatie: – Druk op Ctrl – alt – pijltoets rechts – Druk op Ctrl – alt – pijltoets links

De tweede methode:

Soms wil het niet lukken met de eerste methode. Ik heb je al uitgelegd waaraan dit kan liggen. Ook met deze tweede methode is het draaien van je beeldscherm makkelijk op te lossen.

– Ga naar start – Ga naar configuratiescherm – klik op beeldscherm – druk op roteren beeldscherm

Nog meer snelle toetsen

Sneltoetsen gebruiken is dus een handige manier. Maar er zijn nog veel meer sneltoetsen die het werken op een Windows-computer kunnen versnellen. We zetten even alle handige sneltoetsen op een rijtje.

1. Control + X: Een geselecteerd item knippen. Dit kan handig zijn om snel een stuk tekst van Word naar bijv. Excel te verplaatsen.

2. Control + C: Een geselecteerd item kopiëren. Makkelijk om bijv. Een tekst van internet over te nemen.

3. Control + V: Het laatst geselecteerde item plakken. Mocht je een stuk tekst of misschien een woord hebben geknipt of gekopieerd kan je het met deze sneltoets invoegen.

4. Control + A: Alles selecteren. Als je alles op een pagina of in een bestand wil selecteren kan je deze toets gebruiken, waarna je het kan knippen of kopiëren.

5. Control + Z: Ongedaan maken. Wil je een geselecteerd item dat je hebt geknipt of gekopieerd weg halen dan gebruik je deze sneltoets.

6. Control + S: Opslaan. Dit kan heel handig zijn om af en toe te doen als je druk bezig bent met een belangrijk bestand. Je wil niet de kans lopen dat het bestand weg is omdat je computer vastloopt of omdat je laptop leeg is. Dus af ten toe ctrl + S is slim om te gebruiken.

Extra tips!

Zoals je ziet zijn er een heleboel sneltoetsen die jij regelmatig kunt gebruiken. Niet alleen om problemen, zoals het gekantelde beeldscherm op te lossen, maar ook als je sneller wilt werken. Mocht je deze handige sneltoetsen uit je hoofd willen leren dan is het vooral zaak om ze te blijven gebruiken. Dus moet je iets kopiëren gebruik dan niet langer meer je muis, maar zet je sneltoetsen in.

Om het uit je hoofd te leren kun je ook tijdelijk een lijstje naast je computer ophangen. Zo kun je snel spieken als je jouw beeldscherm weer per ongeluk hebt gekanteld. Of was het dan toch die grappige collega weer?

Zo vind je de juiste opstalverzekering

Previous article

Dit zijn de beste Belgische website builders van 2020

Next article