GeldHandigNieuws

Zo vind je de juiste opstalverzekering

0

Een opstalverzekering is een verzekering waarmee je schade aan je huis kunt afdekken. Denk hierbij aan schade door brand, inbraak, storm en blikseminslag. Het is dus als eigenaar verstandig om voor je eigen woning een opstalverzekering af te sluiten. Het huis is tenminste een kostbaar bezit. Op het moment dat je een hypotheek op het huis wilt is een opstalverzekering verplicht. Het huis dient dan als onderpand voor de hypotheek. Bij een opstalverzekering wordt eventuele schade aan de opstal gedekt. Onder de opstal wordt de woning zelf verstaan en alles wat niet zonder schade aan de woning kan worden verwijderd.

Kiezen van juiste opstalverzekering

Met deze verzekering is je woning gedekt tegen verschillende situaties.  Hoe kies je de juiste opstalverzekering? Je kunt van tevoren verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. De dekking, voorwaarden en premie verschilt namelijk per verzekeraar. Sluit je een opstalverzekering af? Dan gaat men de waarde van je opstal berekenen; dit wordt de herbouwwaarde genoemd. Het totaalbedrag dat nodig is om de verzekerde woning te herbouwen. De verzekerde waarde bij een opstalverzekering is daarom altijd de herbouwwaarde. Het bepalen van de juiste herbouwwaarde is heel belangrijk. Als de verzekerde waarde lager is dan de werkelijke herbouwwaarde krijg je niet de volledige schade vergoed. Op het moment dat je huis helemaal afgebrand is kan de woning dus niet herbouwd worden. Als de verzekerde waarde hoger is dan de werkelijke herbouwwaarde bent je over verzekerd. Dat betekent dat je een veel te hoge premie hebt betaald. Daarom is het belangrijk om steeds te checken of de verzekerde waarde nog klopt.

Waaruit bestaan de kosten?

De kosten van de opstalverzekering bestaan uit: eenmalige poliskosten, een periodieke premie en eventuele eigen meeverzekerde risico’s. De kosten kunnen per verzekeraar verschillen, dus je zou deze eerst kunnen vergelijken. Een opstalverzekering vergelijken geeft je goed inzicht in hoe de kosten en dekking per woonhuisverzekering kunnen verschillen. Ben je nog aan het twijfelen of de opstalverzekering wel iets is voor jou? Hieronder volgen er enkele redenen als je zo een verzekering zou aansluiten.

  • Met de opstalverzekering is vrijwel alle schade aan het huis gedekt
  • Tijdelijke vervangende woonruimte wordt vergoed
  • Meeverzekeren van glas is mogelijk

Beste compact camera van 2023

Previous article

Beeldscherm draaien: hoe zet ik beeld van laptop weer goed?

Next article