Geld

Zo kies je als beginnende belegger een broker

0

Om zelf te gaan beleggen, moet je een account aanmaken bij een broker. Het kiezen van een broker kan veel tijd kosten, want je wilt er zeker van zijn dat je de juiste kiest. Vooral als je een beginnende belegger zijn, kan het zijn dat je door de ruime keuze aan brokers door de bomen het bos niet meer ziet. Om je wat beter op weg te helpen hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie rondom de beste brokers voor de beginnende belegger op een rijtje gezet.

Wat is een broker?

De definitie van een broker, in financiële termen, is een professional die namens een cliënt financiële instrumenten koopt en verkoopt en hiervoor een vergoeding in rekening brengt. Een tussenpersoon dus. Klanten kunnen individuele investeerders of bedrijven zijn. De financiële instrumenten die worden gekocht of verkocht, kunnen in vele vormen voorkomen, waaronder aandelen, derivaten, obligaties en crypto’s. Een broker kan alleen werken, maar maakt meestal deel uit van een brokerskantoor. Als je iets doet met betrekking tot geld of investeringen, is de kans groot dat je te maken krijgt met een broker. Veel aandelentransacties worden tegenwoordig uitgevoerd via elektronische brokers zonder enige menselijke interactie. Maar het kan zijn dat je als belegger nog wel graag te maken hebt met een menselijk inzicht of professionele hulp. Tussen al deze brokers is het lastig kiezen. Een vergelijking beste brokers is dan handig om te maken.

Veilig beleggen

Beleggen wordt steeds populairder en ook steeds vaker gedaan door jongeren. In Nederland worden brokers streng gecontroleerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM helpt handelaren om vertrouwen te hebben in de Nederlandse financiële markten die tot de top behoren voor grensoverschrijdende handel. Euronext Amsterdam, voorheen bekend als de Amsterdamse Effectenbeurs (AEX), is de belangrijkste beurs van het land en de grootste financiële beurs van Europa. Als je kiest voor Nederlandse brokers van buiten de EU, is het verstandig om te controleren of ze goed gereguleerd zijn door hun lokale overheid en of ze het geld van hun klanten gescheiden houden van dat van henzelf.

Brokers vergelijken

Er zijn een aantal dingen die van invloed kunnen zijn op de keuze voor de broker. De eerste is: kies waarin je wilt investeren. Als je alleen van plan bent om te investeren in aandelen die op je lokale beurs zijn genoteerd dan heb je genoeg aan een normale Nederlandse broker. Als je wilt investeren in een aantal buitenlandse markten, dan wordt je keuze in een broker in Nederland al een stuk beperkter. Check daarom altijd goed welke brokers welke markten zullen verhandelen. Vervolens is het handig om na te denken over de soort broker die je wilt gebruiken. Brokers zijn er namelijk in drie soorten. Execution-only of discount brokers voeren eenvoudigweg je handelsinstructies uit, meestal online of per telefoon. Adviserende of full-service brokers bespreken je portefeuille en beleggingsideeën met jou als belegger. Jij neemt dan de uiteindelijke beslissing en zij geven je advies. Sommige advies brokers bieden ook discretionaire diensten aan voor klanten met grote portefeuilles, bijvoorbeeld het beheren van je geld.

Brokers is Nederland

Wat zijn de beste brokers die er op dit moment te vinden zijn in Nederland? Hieronder staan ze op een rijtje:

 1. Degiro
  Degiro is een broker die is opgericht in 2013. Deze broker wordt als veilig beschouwd omdat het wordt geruleerd door de financiële toezichthouders van het hoogste niveau (De Nederlandse AFM en DNB).
 2. eToro
  Deze broker is bij heel veel mensen bekend. eToro is niet alleen een broker, maar ook een platform. Op eToro is het namelijk mogelijk om mensen te volgen om te zien welke investeringen ze allemaal hebben gemaakt. De belangrijkste reden om te kiezen voor eToro is dat het je in staat stelt om in alle mogelijke activa te bestellen.
 3. Plus500
  Deze broker is actief vanuit Israël en richt zich vooral op de nieuwste technologieën. Als je een beginnende belegger bent, is dit platform erg handig. Plus500 is een van de meest gereguleerde brokers ter wereld. Dit is een enorm voordeel voor handelaren die willen handelen met een betrouwbare broker.
 4. IG Markets
  IG Markets werd in 1974 in het Verenigd Koninkrijk opgericht en is erg gebruiksvriendelijk. Het platform wordt wereldwijd door verschillende instanties gereguleerd, waaronder de Financial Conduct Authority (FCA) in het Verenigd Koninkrijk en de Federal Financial Supervisory Authority (BaFin) in Duitsland. Op dit platform kun je als beginnende belegger veel leren doordat er tools op staan om het beleggen beter onder de knie te krijgen.
 5. Lynx
  Lynx is opgericht in 2006 en is een Nederlandse broker. Het markt- en productaanbod van LYNX is heel groot, waardoor je toegang heeft tot de belangrijke internationale en ook enkele lokale Europese beurzen. Een klein nadeel is dat de stortings- en opnamemogelijkheden van LYNX zijn enigszins beperkt, omdat je alleen gebruik kunt maken van een bankoverschrijving.

 

 

Duurzaam alternatief voor een nieuwe iPhone

Previous article

5 voordelen van elektrische raamdecoratie 

Next article