Internet

Wat is het verschil tussen een zakelijk krediet en een zakelijke lening?

0

Eerst moet je het verschil weten tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet. Pas dan kan je de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en de beste keus voor jouw bedrijf maken.

Wat is een zakelijke lening?

Een zakelijke rekening spreekt vrij duidelijk voor zich. Het is een lening die je aangaat op naam van je bedrijf. Maar wat houdt het precies in? Je krijgt het geld dat je leent in een keer op je zakelijke rekening gestort. Daarna ben je vrij om het geld zo te besteden zoals jij wil. Het hoeft niet naar een bepaalde investering of onderdeel van het bedrijf te gaan. Een zakelijke lening betaal je terug in termijnen. Als je een termijn hebt afgelost, kan je niet opnieuw datzelfde geld lenen. Meer aflossen kan altijd en je krijgt er dan zelfs korting op de breedte. Een lening is handig voor een grote, maar eenmalige uitgave omdat je precies weet waar je aan toe bent en dus weer schuldenvrij bent.  

Wat is een zakelijk krediet?

Bij bedrijfskrediet werkt het allemaal net even wat anders. Dat geld staat namelijk klaar voor je bij de bank als je het nodig hebt. Het staat dus niet op jouw rekening. Wanneer je geld leent, is helemaal aan jou. Je kan op elk gewenst moment geld opnemen tot een bepaald maximum. Je betaalt alleen rente over het geld dat je daadwerkelijk leent. Bij deze leenvorm los je wel maandelijks af. Anders dan bij de zakelijke lening, kan het je afgeloste geld wel weer opnieuw lenen. Een zakelijk krediet is eigenlijk voor de korte termijn en om een tekort aan liquide middelen tijdelijk te kunnen dekken.

Wat is beter voor jouw bedrijf?

Welke soort lening beter is voor jou en jouw bedrijf, zal je dus altijd zelf moeten bepalen op basis van de omstandigheden. Toch zijn er een aantal zaken die meestal worden betaald met een zakelijke rekening, dan wel een zakelijk krediet. Houd in gedachte dat je altijd rente betaalt en dat de keus voor een lening of een krediet ook op terugbetaling gemaakt zal moeten worden. Verwacht je geen spectaculaire winsten komend jaar? Dan is minder lenen met een krediet misschien een betere optie voor je.

Wanneer kom je in aanmerking voor financiering?

Niet iedereen mag altijd zomaar lenen. Tuurlijk wil je investeren, maar vind de bank jou wel een betrouwbare klant? Ze moeten ervanuit kunnen gaan dat je het geld en de rente wel terugbetaalt. Dat heet kredietwaardigheid. Om niet van een koude kermis thuis te komen, kan je zelf al een kredietcheck doen. Je voldoet bijvoorbeeld aan één van deze voorwaarden:

  • Een positief eigen vermogen en een winstgevend bedrijf
  • Een minimale omzet van 50.000 euro
  • Je hebt een eenmanszaak, vof, bv of maatschap
  • Je hebt een transactieoverzicht met voldoende transacties in de afgelopen 15 maanden van een Nederlandse zakelijke rekening

Banken checken vaak op vijf factoren: de winstgevendheid van je bedrijf, liquiditeit, solvabiliteit, terugbetaalcapaciteit en de complexiteit van je bedrijf. Dat klinkt misschien ingewikkelder dan dat het allemaal is. Over het algemeen kan je met elk gezond bedrijf wel een bedrag lenen bij de bank.  

Uitgelegd: wat is ERP en waarom is het interessant voor jouw bedrijf

Previous article

ABVV: Wat je moet weten over het Algemeen Belgisch Vakverbond

Next article