Handig

Vijf winterse tuinklusjes

0

Heb je heel erg groene vingers, maar vervelen die zich in de wintermaanden? Think again: zelfs in de koudste maanden – januari tot maart – is er heel wat dat je kan doen voor je tuin. Niet alles hoef je buiten te doen; je wil ook niet met bevroren wintertenen zitten, natuurlijk. We verzamelen vijf klusjes die je nu al kan doen, waar je tuin heel wat deugd van heeft. En jij ook – eens het warmer wordt en je écht aan de slag moet met die groene vingers van je!

Houd de grond gezond

Het is natuurlijk nog een pak te vroeg om gras te zaaien, maar je kan wel al alle voorbereidingen treffen om dat binnenkort effectief te doen. Doe een grondige opruimbeurt – verwijder dode plantenresten of stenen – en laat eventueel een bodemanalyse doen om te bepalen welk graszaad je straks het best inzaait. Dat graszaad is in de lente trouwens erg gegeerd – slimmeriken kopen dat nu al! 

Goed gesnoeid

Veel vaste planten kunnen in de late winter wel een extra snoeibeurt gebruiken. Verwijder dode of beschadigde takken zodat nieuwe groei extra gestimuleerd wordt en je planten gezond blijven. Snoeien is ook een pak gemakkelijker in de winter, aangezien er geen bladeren in je weg zitten en een aantal planten geen of minder sap verliezen omdat ze in winterrust zijn. Let wel op: niet alle planten hebben baat bij zo’n wintersnoei, dus informeer je goed voordat je aan het knippen gaat! 

Blij vorstvrij

Een white Christmas hebben we al lang niet meer gehad. De echte vorst komt meestal een pak later: januari, februari en zelfs maart kennen veel meer vorstdagen. Zorg dat vorstgevoelige planten extra bescherming krijgen. Dit kan je doen met een laagje mulch of een vorstbeschermingsdoek. 

Plan je potten

Geen tuin, terras of balkon zonder bloempot. Controleer je bestaande bloempotten: zijn ze niet gebarsten of versleten? Zijn er aan vernieuwing toe? Zal je planten moeten verpotten in het voorjaar? En soms wil je ook gewoon eens iets nieuws voor je tuin, niet? Nu het toch te koud is, kan je een middag spenderen in het tuincentrum en je nieuwe bloempotten alvast aankopen. Dan staan die klaar voor het nieuwe seizoen! 

Check je tuingereedschap

Een klusje waar je jezelf ongelofelijk dankbaar voor zal zijn eens het tuinseizoen echt gestart is: een controle en onderhoud van je tuingereedschap. Geef alles een grondige schoonmaakbeurt, laat repareren wat hapert en slijp messen en scharen. Zo’n onderhoud zorgt niet alleen voor een langere levensduur van je materiaal én een betere werking, het zorgt ook dat je straks zonder vloeken aan de eerste grote tuinwerken kan beginnen. 

Nieuwjaarsrecepties? Zo raak je veilig thuis

Previous article

Jouw Wegwijzer voor Geneesmiddelen: Van A tot Z

Next article