Handig

Nieuwjaarsrecepties? Zo raak je veilig thuis

0

Het nieuwe jaar wordt overal vrolijk gevierd. Van familiefeesten tot recepties op het werk of etentjes onder vrienden. Daar hoort steevast een glas cava, een pintje of een cocktail bij. Ook zien we in deze periode drukker verkeer en slechtere weersomstandigheden. Als autobestuurder is het daarom essentieel om extra waakzaam te zijn en zo de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers te verzekeren. Wie veilig wil nieuwjaren, houdt maar beter deze richtlijnen in het achterhoofd. 

Wie rijdt, drinkt niet

‘Gewoon één drankje’ op een receptie kan verleidelijk zijn, maar het is van het grootste belang om verantwoordelijk te blijven als je van plan bent om later te rijden. Alcohol en drugs verminderen je reactie- en oordeelsvermogen, wat tot ernstige ongevallen kan leiden. Dus nee: ook één drankje kan eigenlijk niet. Want van eentje komt vaak een tweede – en meer.

Tijdens de nieuwjaarsdagen zijn er trouwens ook veel meer politiecontroles. Als je wordt betrapt op rijden onder invloed, kunnen de gevolgen ernstig zijn: boetes, rijontzegging en zelfs gevangenisstraf. De veiligste keuze? Volledig nuchter blijven!

Naast alcoholcontroles wordt vaak ook een speekseltest uitgevoerd om te controleren op drugsgebruik achter het stuur. Net als bij alcohol geldt hier dat je absoluut geen drugs mag gebruiken als je gaat rijden.

Houd je aan de limiet

Het verkeer kan in de winter erg hectisch zijn. Niet alleen door de drukte – minder mensen nemen de fiets naar het werk – maar ook door de weersomstandigheden: de zon hangt laag, wat voor verblinding kan zorgen; en de weg kan glad zijn. Redenen genoeg om je nog meer bewust te zijn van de snelheidslimieten en je er steeds aan te houden. 

Laat je niet afleiden

De boetes voor gsm-gebruik achter het stuur zijn niet mals, en daar is een goede reden voor. Gsm-gebruik tijdens het rijden is een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen en moet je dus te allen tijde vermijden. Handsfree dan maar? Dat is een optie, maar vergeet niet dat ook een handenvrij telefoongesprek je op een cruciaal moment te veel kan afleiden. Nog beter is je telefoon tijdens het rijden stil zetten, zo kun jij je maximaal op de weg focussen. 

Wat als het fout loopt?

Als je toch betrokken raakt bij een verkeersongeval of je door een overtreding voor de politierechtbank moet komen, kan het verstandig zijn om contact op te nemen met een advocaat verkeersrecht om je juridische rechten en plichten te begrijpen. Een ervaren verkeersadvocaat kan je bijstaan bij juridische procedures en eventuele claims die voortvloeien uit een ongeval.

Wat is de laatste update voor de iPhone SE?

Previous article

Vijf winterse tuinklusjes

Next article