Handig

Verkeersongeval veroorzaakt? Laat je juridisch bijstaan

0
red and yellow hatchback axa crash tests

Kroop je dronken achter het stuur en heb je een verkeersongeval veroorzaakt? Met of zonder vluchtmisdrijf? Dan laat je je best bijstaan door een juridisch expert of advocaat. Zo handel je deze penibele situatie het snelst en meest efficiënt af.

Dronken rijden

We weten allemaal dat we beter niet achter het stuur kruipen nadat we een glaasje op hebben. Word je betrapt op rijden onder invloed? Dan kom je er in het beste geval met een onmiddellijk rijverbod en een boete voor dronken rijden van af. Afhankelijk van je alcoholpercentage bij een positieve test, is je boete en je rijverbod al dan niet strenger. Zo heb je bij een 2 promille alcohol boete een veel hogere straf dan bij minder dan 0,8 promille. Hierbij moet je altijd voor de rechtbank komen en kan je boete tot 16.000 euro oplopen.

Naast een rijverbod en een fikse boete, gelden er in bepaalde gevallen nog strengere regels. De wet is immers niet mild voor bestuurders met een alcoholintoxicatie. Veroorzaak je een verkeersongeval tijdens je dronkenschap en pleeg je daarbij al dan niet vluchtmisdrijf, dan laat je je best juridisch vertegenwoordigen door een expert.

Rechten als bestuurder

Bij een alcoholcontrole heb je als bestuurder bepaalde rechten. Zo mag je je niet verzetten tegen de controle, maar je mag wel een uitstel van 15 minuten vragen. In geval van een lichte intoxicatie, kan een kwartiertje soms het verschil maken in het resultaat van de ademtest. Is het resultaat A (alarm) of P (positief), dan moet je een ademanalyse ondergaan. Je zal de test opnieuw moeten afleggen om na te gaan hoeveel alcohol je precies in je bloed hebt.

Weiger je de ademtest toch? Dan wordt het resultaat automatisch als positief beschouwd, en word je een rijverbod van 6 uur opgelegd. Je stemt dus altijd beter gewoon in met de test.

Verkeersongeval met vluchtmisdrijf

Een verkeersongeval mét vluchtmisdrijf is niet min. Zeker wanneer er slachtoffers zijn die dringend medische hulp nodig hebben. Maar ook wanneer er enkel blikschade is, is het uiteraard geen goed idee om vluchtmisdrijf te plegen.

Bij het veroorzaken van een verkeersongeval in dronken toestand, riskeer je een rijverbod, verplichte rijexamens en een alcoholslot. Deze straffen gelden enkel voor je alcoholgebruik. Daarnaast riskeer je veroordeeld te worden voor onvrijwillige doodslag of onvrijwillige slagen en verwondingen.

Juridisch advies en bijstand

Om je verkeersboete en je straf zo beperkt mogelijk te houden, laat je je best bijstaan door een goede advocaat. Hij of zij kan je juridisch advies geven en bijstaan in de rechtbank. Het is de beste manier om de situatie zo efficiënt en snel mogelijk af te handelen.

ABVV: Wat je moet weten over het Algemeen Belgisch Vakverbond

Previous article

Cadeautjes die jij jezelf écht wel mag geven

Next article