Tech

Resin printer vs 3d printer: voor elk wat wils

0

3D-printen, ook wel additive manufacturing genoemd, is een proces waarbij driedimensionale objecten worden gemaakt door opeenvolgende materiaallagen aan te brengen. Het heeft een breed scala aan activiteiten, van prototyping en productontwikkeling tot productie en artistieke expressie.

Er zijn verschillende materialen die kunnen worden gebruikt bij 3D-printen, waaronder kunststoffen, metalen, keramiek en zelfs levende cellen. Twee van de meest voorkomende materialen zijn plastic filamenten en hars. Filamentprinten houdt in dat gesmolten plastic door een mondstuk wordt geëxtrudeerd om het object niveau voor niveau op te bouwen. Daarom bespreken we hier de resin printer vs 3d printer.

Resin printer vs 3d printer

Harsdruk daarentegen maakt gebruik van lichtgevoelige vloeibare hars. Deze wordt laag voor laag  uitgehard en gestold met behulp van een straal UV-licht, meestal een laser of LED. Zowel filament- als harsprinten hebben hun eigen unieke voor- en nadelen.

De voordelen van 3D-printen met hars

Een van de belangrijkste voordelen van 3D-printen met hars is de hoge mate van detail, efficiëntie en delicatesse die het bereikt. Printen met hars gebruikt een lichtstraal om het materiaal niveau voor niveau uit te harden en te stollen. Het is geschikt om heel fijne en precieze functies te creëren die delicaat of onbereikbaar kunnen zijn met filament. Dit maakt harsprinten ideaal voor het maken van ingewikkelde en verbluffend gedetailleerde objecten, zoals sieraden of tandheelkundige implantaten.

Een ander voordeel van printen met hars is het brede scala aan materialen dat beschikbaar is. Er zijn talloze verschillende soorten hars die kunnen worden gebruikt bij 3D-printen. Elk met zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen. Zo zijn er harsen die speciaal zijn samengesteld voor medische of tandheelkundige ingrepen. Maar er zijn ook harsen die de eigenschappen van verschillende metalen of keramiek nabootsen. Hierdoor kun je het beste materiaal kiezen voor jouw specifieke eisen en werkzaamheden.

Duurzaam

Naast de hoge mate van detail en nauwkeurigheid, staan harsprints ook bekend als sterk en duurzaam. Omdat de hars laag voor laag wordt uitgehard en gestold. Daarom resulteert het in zeer sterke hechtingen tussen lagen en afdrukken produceren die niet breken of vervormen. Dit maakt het ideaal voor het maken van functionele onderdelen of objecten die onderhevig zijn aan stress of slijtage.

De nadelen van 3D-printen met hars

Een van de grootste nadelen van 3D-printen met hars zijn de kosten. Harsprinters zijn meestal duurder dan filamentprinters. En het harsmateriaal zelf is over het algemeen ook duurder dan filament. Dit kan het printen van hars minder toegankelijk maken voor mensen met een beperkt budget.

Naast de kosten vereist het printen van hars ook gespecialiseerde apparatuur en een harsprinter. Deze printers zijn over het algemeen complexer en vergen meer onderhoud dan filamentprinters. Wat voor sommige gebruikers een belemmering kan zijn.

Een ander probleem is de neiging van de prints om krom te trekken of te krimpen tijdens het printproces. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Zoals het type hars dat wordt gebruikt, de omgeving waarin de print is gemaakt of het ontwerp van het object. Kromtrekken en krimpen kan leiden tot vervormde of ongelijkmatige afdrukken. En kan aanvullende nabewerking of ondersteunende structuren vereisen om de gewenste resultaten te bereiken.

De voordelen van filament printen

Een van de grote voordelen van filament 3D-printen is de brede beschikbaarheid en betaalbaarheid. Filament komt veel meer voor en is goedkoper dan hars, waardoor het voor veel gebruikers een meer toegankelijke optie is. Filamentprinters zijn over het algemeen ook goedkoper dan harsprinters. Waardoor het voor particulieren of kleine bedrijven gemakkelijker wordt om aan de slag te gaan met 3D-printen.

Een ander voordeel van printen met filament is de flexibiliteit wat betreft het type printer dat gebruikt kan worden. Filamentprinters zijn er in een breed scala aan formaten en prijsklassen. Waardoor het gemakkelijk is om een printer te vinden die past bij jouw specifieke eisen en budget. Bovendien kan filament worden gebruikt met een grote verscheidenheid aan printertypes, waaronder FDM (fused deposition modeling), SLA (stereolithography) en andere.

Gebruikersvriendelijk

Filamentprinten staat ook bekend als gebruiksvriendelijk en gemakkelijk aan te passen. Filament kan moeiteloos in en uit de printer worden geladen. En er zijn talloze verschillende soorten filament beschikbaar met verschillende kleuren, eigenschappen en toepassingen. Dit maakt het gemakkelijk om jouw afdrukken aan te passen en een breed scala aan producten op te leveren.

De nadelen van printen met filament

Een van de belangrijkste beperkingen van printen met filament is de lagere mate van detail en fijnheid. In vergelijking met printen met hars. Dit komt omdat printen met filament het extruderen van gesmolten plastic door een mondstuk inhoudt.

Dit kan een nadeel zijn voor degenen die zeer gedetailleerde of nauwkeurige afdrukken nodig hebben.

Naast het lagere niveau van detail en nauwkeurigheid, heeft filamentprinten ook een beperkter materiaalaanbod in vergelijking met harsprinten. Hoewel er talloze verschillende soorten filament beschikbaar zijn, zijn ze over het algemeen niet zo divers of gespecialiseerd.

Dit kan een beperking zijn voor degenen die specifieke eigenschappen of mogelijkheden van hun afdrukken nodig hebben.

Printen met filament is ook gevoelig voor defecten zoals rijgen, waarbij dunne plastic strengen achterblijven tussen delen van de print. Deze defecten kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals:

• de kwaliteit van het filament

• de kalibratie van de printer

• het ontwerp van het product dat wordt afgedrukt

Hoewel deze defecten vaak kunnen worden geminimaliseerd of geëlimineerd door een zorgvuldige installatie en afstemming van de printer.

Conclusie

Concluderend hebben zowel printen met hars als met filament hun eigen unieke voor- en nadelen. Afdrukken met hars biedt een hoge mate van detail en nauwkeurigheid. Een breed scala aan materialen en sterke en duurzame afdrukken, maar kan duurder zijn en technische apparatuur vereisen. Printen met filament is overal verkrijgbaar en goedkoper. Het kan worden gebruikt met een verscheidenheid

Waarom kiezen voor refurbished?

Previous article

Nucash helpt je om geld terug te krijgen bij online shopping

Next article