GeldHandigWerk

Je bedrijf verkopen? Hou hier rekening mee

0

Je bent een kei in ondernemen en je hebt inmiddels jouw eigen succesvolle onderneming op de markt. Wat je dan kunt doen is doorgaan met je bedrijf of je bedrijf verkopen. Als je jouw bedrijf verkoopt, kun je jezelf vervolgens op andere segmenten in de markt verdiepen en je kunt er flink wat geld mee verdienen. Voor wat voor prijs kun je jouw bedrijf verkopen? Met deze dingen moet je rekening mee houden.

Stel een verkoopmemorandum op. Doe dit veilig!

Wanneer iemand jouw bedrijf koopt, wil diegene weten wat de nieuwe eigenaar voor zijn toekomstige bedrijf krijgt. In dit verkoopmemorandum ben je volledig transparant over je bedrijf. Je geeft informatie over je bedrijf tot de twee cijfers na de komma aan toe. Het is dus geen globaal beeld van jouw bedrijf.

Geef alleen inzicht in jouw verkoopmemorandum aan echte potentiële kopers en zorg dat zij een geheimhouding overeenkomst onderteken. Jouw informatie wil je niet ergens anders zien.

Wat is jouw meerwaarde? De goodwill.

Er zijn twee bakkers in de dorpsstraat waarvan jij van één de eigenaar bent. Alleen jij hebt een authentiek familierecept waardoor je blijvend extra winst maakt met je bijzondere brood. Hierdoor valt de waarde van uw bedrijf hoger uit dan de andere bakker. Een onderneming kan ook meerwaarde hebben door een sterk merk of patent. Deze meerwaarde heet de goodwill en dit kun je meenemen in de prijs wanneer je jouw bedrijf verkoopt.

Andere prijsbepalingen

  • Een nieuwe koper wil jouw bedrijf niet kopen als er nog allerlei investeringen gedaan moeten worden. Zorg dat dit niet nodig is want het kan voor daling van de prijs zorgen.
  • Leidt je jouw onderneming zelfstandig? Zorg dan dat een ander personeelslid jouw taken kan overnemen en werk diegene al in. Dan laat je zien dat jouw bedrijf zonder jou ook kan draaien.
  • Houdt klantgegevens goed bij en investeer in trouwe personeelsleden en klanten. Hard werkend personeel is belangrijk voor een goede werksfeer. Trouwe klanten hebben een groot deel van de omzet.
  • Heb jij een unieke locatie of marktpositie? Dit kan ook de prijs bepalen. Een bedrijf langs een bekende straat zorgt voor naamsbekendheid waardoor er meer klantenbinding mogelijk is. 
  • Merken, patenten, octrooien, licenties en auteursrechten. Allemaal elementen die jouw merk meer waard maken.

5 Beste Websites voor Kantoorartikelen 

Previous article

4x de gaafste tips voor een Scandinavisch interieur

Next article