Tech

Hoe werkt een IP beveiligingscamera?

0

Er is minder sociale controle dan vroeger. Mensen zijn meer op zichzelf, glurende buren worden vooral als overlast gezien en niet als een behulpzame actie van de overbuurvrouw. Daar kun je op verschillende manieren over denken, feit is dat bewaking de veiligheid in en rond de woning aanzienlijk kan verhogen. Een IP beveiligingscamera kan daarmee een effectief middel zijn om dit te bereiken. Maar hoe werkt een slimme IP camera en welke opties zijn er? Dat lees je op deze pagina!

Wat is een IP beveiligingscamera precies?

Een camera is een apparaat dat uitgerust is met een lens die beelden en vaak ook geluid kan vastleggen. Een IP camera is een camerasysteem dat verbinding kan maken met het internet, een IP beveiligingscamera is een type camera dat specifiek bestemd is om de omgeving in de gaten te houden en mogelijke gevaren vastlegt waarbij een internetverbinding gebruikt wordt om verschillende functionaliteiten mogelijk te maken.

Dit klinkt misschien nog ingewikkeld, het is wel goed om onderscheid te maken tussen een normale videocamera en een IP camera voor beveiliging. Normaal gesproken kun je een videocamera in de hand houden, je kiest zelf welke beelden je wilt vastleggen. Dit geldt net zo goed voor smartphone camera’s. Een IP camera is een apparaat dat op een vaste positie wordt gemonteerd en 24 uur per dag, 7 dagen per week actief is en beelden kan registereren. Dit houdt in dat de regels omtrent camerabewaking anders zijn dan bij videocamera’s die je vasthoudt. Zo mag je met een smartphone in het openbaar filmen zolang niemand hier bezwaar tegen maakt. Met een wifi camera is het alleen toegestaan om je eigen terrein vast te leggen in verband met privacy. Het is dus niet de bedoeling om je camera op de straat te richten met wegen, parkeerplaats of de overburen duidelijk zichtbaar. Als je hier vragen over hebt kun je terecht bij de lokale autoriteiten of kijk op de website van de politie.

Hoe werkt een IP camera?

De afkorting “IP” heeft twee betekenissen, voor een bewakingscamera buiten zijn ze beide van belang. Met een slimme IP camera wordt doorgaans bedoeld dat het een apparaat betreft met verbinding naar het internet, het toestel heeft een Internet Protocol adres zodat het op afstand te benaderen valt. Daarnaast is er ook nog de International Protection Rating of ook wel Ingress Protection, dit is een standaard protocol om te bepalen wat de bestendigheid is ten opzichte van bescherming tegen voorwerpen en vocht. Een camera met een IP rating van 54 is bestand tegen stof en een flinke stroom water.

Een camera voor buiten moet minimaal spatwaterdicht zijn maar hoeft niet geheel waterdicht te zijn. Deze toestellen worden doorgaans onder een afdak of overkapping geplaatst. Niet alleen omdat het elektronische apparaten zijn maar ook omdat water over de cameralens de opnames troebel kan maken. Plaats een IP camera daarom altijd op een beschutte locatie, mocht er onverhoopt wat water op het toestel komen dan zal dit geen problemen opleveren.

Het gebruik van een wifi camera

IP staat dus voor Internet Protocol, dit is niet hetzelfde als draadloos. Zo is het soms mogelijk om de beveiligingscamera te koppelen aan een ethernetkabel, in dat geval betreft het een bedrade verbinding. Vanuit praktische overwegingen is het doorgaans eenvoudiger om een wifi camera te gebruiken, dan kan de camera draadloos gekoppeld worden aan het centrale netwerk zoals een Somfy TaHoma systeem. Een slimme IP camera kan vervolgens weer gekoppeld worden aan een app voor mobiel, zo is het mogelijk om aan de andere kant van de wereld beelden terug te kijken of live te volgen.

Beelden worden opgeslagen in de cloud, dat is niets meer dan een computersysteem dat ergens in de wereld staat waar data veilig opgeslagen wordt. Dit kan een Dropbox zijn, een Google Drive of de schijfruimte die de fabrikant van de camera aanbiedt. Afhankelijk van de camera is gebruik van cloud opslag gratis of er moet per maand voor betaald worden. Het is opvallend dat de Somfy Outdoor Camera gratis beelden kan opslaan naar een Google Drive terwijl voor de Nest camera van Google altijd een betaald abonnement afgesloten moet worden.

Een beveiligingscamera wordt een slimme IP camera door de software. Zo zal het systeem vanzelf activeren als er een ‘verdachte’ beweging wordt geconstateerd om vervolgens beelden op te nemen. Je kunt direct een alarm laten activeren maar dit hoeft niet. Gezinsleden of vertrouwde personen zullen een bericht ontvangen bij activiteit en ook in het donker worden opnames gemaakt. De slimme software is te koppelen aan Apple HomeKit of Google Assistant, de connectiviteit kan verschillen per product. Somfy camera’s bieden ondersteuning voor zowel Apple, Google als Amazon assistenten.

Een IP beveiligingscamera kan de overbuurvrouw die achter de geraniums zit vervangen. Dan heeft ze eindelijk tijd voor een andere hobby!

Bron: https://www.somfy.be/nl-be/

 

Het belang van details in de badkamer

Previous article

Wat je zeker niet mag vergeten bij het kamperen

Next article