Handig

Hoe herken je kwalitatieve koffie?

0

De olieprijzen schieten de hoogte in. Gelukkig volgt koffie deze buitengewone prijsschommelingen niet. Want na olie, is koffie het meest verhandelde product ter wereld. Maar wat maakt koffie nu zo populair en hoe weet je of je kopje koffie van een goede kwaliteit is? Je ontdekt het in deze blog.

Ontstaan koffieplant

Om de kwaliteit van koffie te kunnen beoordelen, moeten we eerst inzoomen op het ontstaan van koffie. We keren terug naar de tiende of elfde eeuw, toen de koffieplant zijn habitat in Ethiopië verliet om als delicatesse genuttigd te worden in Arabië. Enkele eeuwen later werd het eerste Europese koffiehuis geopend in Venetië. En zoals alle lekkere dingen, verspreidden de koffiebonen zich daarna verder over de hele wereld waar ze tot op vandaag genuttigd worden als een delicatesse. Bovendien is koffie niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven en maakt het deel uit van onze routine. Maar de ene koffieplant is de andere niet…
Robusta versus Arabica

Niet alle koffieplanten produceren koffiebonen die geschikt zijn voor consumptie. Alleen de Arabica en de Robusta koffieboon komen hiervoor in aanmerking.  De Arabica koffieboon is de ‘Rolls-Royce’ onder de koffiebonen. Hij wordt geteeld op grote hoogtes en is verkrijgbaar in meer dan 20 varianten. De koffieboon blinkt bovendien uit in de vele variëteiten qua aroma en zachtheid van smaak. 

Hoewel je zou kunnen vermoeden dat je dus beter enkel varianten van de Arabica koffiebonen gebruikt voor de optimale mengeling, is dat niet zo. Er worden in vele mengelingen ook Robusta koffiebonen toegevoegd, omdat ze zorgen voor een crèmelaag die een lekker kopje koffie typeert. Bovendien beschikt de Robusta koffieboon over een hoger cafeïnegehalte, wat dan weer zorgt voor een krachtigere smaak.

Je mag ervan uitgaan dat de meest gerenommeerde koffiemerken zoals illy koffie, mengelingen samenstellen met Robusta en/of Arabica die steeds zorgen voor een gebalanceerde smaak- en koffiebeleving. Zo staat illy bekend om zijn uitstekende Arabica mengelingen.
Intense smaken

Omdat koffiemerken zich meer en meer toespitsen op een palet aan smaken zodat je ook voldoende kunt variëren, valt de kwaliteit van koffie ook samen met je persoonlijke voorkeur. Het is altijd leuk om jouw eigen smaakpalet te verkennen door verschillende mengelingen te proeven. Zo zijn er kennismakingspakketten op de markt met compatibele Nespresso koffie die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken! Door te proeven bouw je een eigen smaakvoorkeur op waarbij je met stip enkele mengelingen bovenaan jouw lijstje kunt zetten. 

Hou je van aromatische espresso’s in combinatie met een hazelnootkleurige crèmelaag? Of ben je eerder een liefhebber van koffie met aroma’s van citrus of karamel? Ongetwijfeld vind je een of meerdere mengelingen die aansluiten bij je persoonlijke smaak, terwijl je er op kunt vertrouwen dat je kwalitatieve koffie aan het drinken bent!

Kan de juiste verlichting je welzijn positief beïnvloeden?

Previous article

Wat je moet weten wanneer je een nieuwe auto wil kopen

Next article