Handig

Kan de juiste verlichting je welzijn positief beïnvloeden?

0

Wij denken alvast van wel. Er verscheen onlangs namelijk een artikel getiteld “Innovations in lighting technology impact more than efficiency” gepubliceerd door het Amerikaanse instituut van architecten. In het Nederlands betekent deze titel: ‘de vernieuwingen in de verlichtingstechnologie beïnvloeden meer dan alleen dan alleen (verhoogde) efficiëntie’. Met dit laatste, efficiëntie, worden natuurlijk zaken als energieverbruik, duurzaamheid, lichtopbrengst en productiekosten bedoeld. Maar er is dus meer dat door de nieuwste ontwikkelingen in lichttechnologie beïnvloed wordt. We ‘belichten’ hieronder wat dat is. 

Wat doet licht met je gezondheid?

We nemen ‘licht’ uiteraard waar met onze ogen. Is er veel lichtinval, dan zal de pupil van je oog verkleinen. Word het donkerder, dan zal de pupil vergroten. Je gelooft het misschien niet, maar die constante aanpassing door je ogen kost een hoop energie. Vooral als het licht daarbij flikkert, zoals bij fluorescerend licht vaak het geval is. Hoofdpijn, verminderde concentratie, irritatie en vermoeidheid kunnen daarvan het gevolg zijn. 

We weten verder natuurlijk ook allemaal wel dat het lastig lezen is bij kaarslicht. Terwijl aan de andere kant veel te fel licht je ogen juist weer verblindt. En hoe weldadig is het niet om na een tijdje onder tl-lampen gewerkt of gestudeerd te hebben weer gewoon daglicht te ervaren? Uiteraard is daglicht nog het beste en minst belastende voor onze kijkers.      

De huidige led-technologie

Bij de huidige generatie led-verlichting zijn de vaak minieme veranderingen in lichtsterkte veel minder aanwezig. Ledlampen zijn op die manier, met het licht dat ze uitstralen, veel ‘rustiger’ voor de ogen.       

Bij de aankoop van nieuwe verlichting kun je hier dus maar beter bij stilstaan. Voordat je bijvoorbeeld een keuze maakt uit het assortiment lampen van Hay, Artemide en Nuura. Bekijk in de beschrijvingen van hun lampen goed wat de voor- en nadelen zijn voor je gezondheid of de stemming waarin je verkeert. Het spreekt vanzelf dat je bij deze merken ook uitsluitend voor hun led modellen kiest.

Waarom nog meer kiezen voor led?

In ons landje is het tijdens de wintermaanden vaak al pikdonker lang voordat de werkdag voorbij is. We zijn dus sowieso volop afhankelijk van kunstlicht. Geen wonder dat we een van de grootste gloeilampenfabrikanten ter wereld voortgebracht hebben. Ledverlichting is enorm energiezuinig en daarom voor ons een uitkomst.  

Naast de besparing op energie en de voordelen voor onze ogen heeft de ledlamp nog een eigenschap die onze gezondheid ten goede komt. De kleuren waaruit het licht is samengesteld worden namelijk veel natuurlijker gebundeld. Hierdoor beschouwen onze hersenen het veel meer als ‘natuurlijk’ licht, jawel, bijna als heerlijk helder daglicht!

Online winkelen: dé redding voor zwangere vrouwen

Previous article

Hoe herken je kwalitatieve koffie?

Next article