HandigNieuwsWerk

Hoe hard mag een elektrische scooter of speed pedelec in België?

0

Wist je dat een speed pedelec steeds populairder wordt in België? Dat is niet gek, want je kunt er sneller mee van A naar B komen. Sneller dan lopen of fietsen op een normale fiets. Je hebt geen last van files en je hebt ook geen gedoe met parkeren. Maar hoe ard mag je precies op zijn elektrische scooter of een speed pedelec? Wij vertellen je alles over deze populaire vervoersmiddelen in deze blog!

Een speed pedelec is een snelle elektrische fiets en kan net zoals een bromscooter 45 km/h. Je kunt er in België maximaal 45 kilometer per uur mee fietsen. Dat is net zo snel als een bromfiets en daardoor wordt het officieel ook gezien als een soort elektrische scooter. Je bent dus ook verplicht om een helm te dragen. Niet direct een heel vreemde gedachten al je bedenkt dat 45 kilometer per uur een flinke snelheid is, en toch nog zo files voorbijschiet.

Nieuwe strengere regels

Sinds 2017 zijn de regels dan ook veranderd. Dit moest, omdat de fiets steeds meer populair werd. Je zag er steeds meer in het straatbeeld en dat betekent dat er het een en ander vastgelegd moest worden. Je mag sinds januari 2017 niet meer op een gewoon fietspad rijden met deze fiets. Je mag dus nog wel rijden op de bromfietspaden, deze vind je vaak buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom mag je plaatsnemen op de autoweg. En nogmaals: het dragen van een hemel is verplicht gemaakt.

En er is nog meer verandert, naast een aantal regels en het dragen van hemel, moet deze speed pedelec ook een bromfietskentekenplaat hebben. Zo’n kenteken is belangrijk, omdat je meer deelneemt aan het verkeer dan wanneer je op een normale fiets zit. Ook moet je een achteruitkijkspiegel monteren op je stuur. Doordat je zo’n hoge snelheid kunt halen, kun je niet meer veilig achteromkijken zonder te gaan zwiebelen.

Dezelfde eigenschappen

Deze fiets lijkt dus nog steeds op een fiets en wat minder op een elektrische scooter. Maar verder heeft hij wel dezelfde eigenschappen. Je kunt een speed pedelec dus herkennen aan dat ‘ie op het bromfietspad of de rijbaan rijdt. De bestuurder draagt een hemel en rijdt niet harder dan 45 kilometer per uur. En zodra ‘ie voorbij is, kun je een kenteken zien aan de achterkant.

De beroemde gezichten van Sauvignon Blanc

Previous article

Auto huren voor je werk, dit moet je weten

Next article