Nieuws

De beroemde gezichten van Sauvignon Blanc

0

In het Franse wijngebied Loire vinden we veel druivenrassen waaronder Chenin Blanc, Cabernet Franc, Gamay en Melon de Bourgogne. Een meer bekende druif, die ook nog eens de hoofdrol speelt in een aantal beroemde appellations, is Sauvignon Blanc.

Tussen de steden Saumur en Blois vinden we de appellation Touraine. Binnen de grenzen van dit wijngebied wordt zowel wit, rood als rosé gemaakt, maar de witte wijnen van Sauvignon Blanc zijn wellicht het bekendst. Een Touraine Blanc moet voor minimaal tachtig procent uit Sauvignon Blanc bestaan met maximaal twintig procent Sauvignon Gris. Vaak staat er op het etiket van een witte Touraine de benaming ‘Touraine Sauvignon’. Een dergelijke wijn is een goed alternatief voor Sancerre en Pouilly-Fumé, die vaak toch wat hoger geprijsd zijn.

Vanaf de jaren zestig hebben Sancerre en Pouilly-Fumé de wijnwereld voor een deel veroverd. We mogen wel zeggen dat deze twee appellations de druif Sauvignon Blanc op de wereldkaart hebben gezet. Buxus en kruisbessen zijn twee typerende aroma’s voor de wijnen uit dit deel van Frankrijk.

Pouilly-Fumé wordt uitsluitend van Sauvignon Blanc gemaakt, er zit dus ook geen andere druif bij. Het is een droge en knisperende wijn. Sauvignon Blanc wordt daar ook wel Blanc Fumé genoemd, waarschijnlijk als verwijzing naar het rokerige of vuursteenachtige aroma die de wijnen kunnen bezitten. Silex in de bodem, oftewel vuursteen, zou hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn. In Sommige gevallen wordt het woord ‘Silex’ ook vermeld op etiketten van wijnen uit het gebied.

Sancerre is net zo beroemd, als het al niet beroemder is. Het is naast de appellation voor witte rode en rosé wijn, ook een dorp op de linkeroever van de Loire. Dit subgebied van de Loire is vooral bekend om de witte wijnen van Sauvignon Blanc. Rode wijnen zijn minder bekend, maar mogen er ook zeker wezen. Deze rode wijn wordt uitsluitend van Pinot Noir gemaakt. Het resultaat is een lichte, fruitige rode wijn die bedoeld is om jong te drinken. Naast wit en rood bestaat er ook een rosé versie van Sancerre. Ook deze wijn is van Pinot Noir gemaakt.

Is er een verschil tussen Nederlandse en Belgische reclame?

Previous article

Hoe hard mag een elektrische scooter of speed pedelec in België?

Next article