HandigWerk

Geen airco op kantoor? Met deze tips hou je het hoofd toch koel

0

De komende weken gaan de temperaturen weer de hoogte in. Als je op dat moment niet ergens van een zonnige vakantie geniet, en je hebt geen airco op kantoor, dan wordt het bakken en braden tijdens de werkuren. Hoe hou je dan het hoofd koel? Met deze 5 tips zorg je ervoor dat de temperaturen op kantoor draaglijk blijven en kom je toch met een fris hoofd de dag door. 

Ventileer!

Laat letterlijk een frisse wind door het kantoor waaien. Begin de dag met alle ramen volledig open te gooien en zoveel mogelijk lucht binnen te laten nu die buiten nog fris is. Laat de ramen ook zo lang mogelijk open tot de temperatuur buiten gelijk is aan de temperatuur binnen. Dan sluit je beter alles af tot het weer afkoelt. 

Pas je uurrooster aan

Heb je glijdende uren of is het mogelijk om je uurrooster wat aan te passen? Dan kan je zoals in de zuiderse landen je uren op kantoor wat aanpassen om zo het warmste deel van de dag te vermijden. Begin ’s ochtends heel vroeg en neem een lange middagpauze. Na 16u zakken de temperaturen weer en kan je dus weer aan de slag. 

Hou de zon buiten

Heb je veel of grote ramen op kantoor, dan is het cruciaal dat je de kiest voor de juiste zonwering. Raamdecoratie zoals lamellen zijn dan een goede optie. Ze houden de zon buiten, zorgen voor minder inkijk van buitenaf maar laten toch nog voldoende licht door. Voor zuidgerichte ramen kan een gepaste binnenzonwering soelaas brengen. 

Drink voldoende!

Hydrateren is belangrijk, zelfs als je geen fysieke inspanning levert. Wanneer de temperaturen stijgen, heeft ons lichaam extra vocht nodig om de lichaamstemperatuur te reguleren. Voldoende water drinken is dus de boodschap. En nee, koffie is dan zeker niet de beste keuze. Cafeïne heeft net het omgekeerde effect en werkt vochtafdrijvend. Ook gekoeld water is, hoe verleidelijk ook, een minder goede keuze. Je lichaam heeft dan extra energie nodig, en dus warmte, om de temperatuur te regelen. 

Zet apparaten uit

Op kantoor heb je heel wat apparaten die warmte genereren, van de frisdrankautomaat tot de printer en het kopieerapparaat. Hoe minder warmte er vrijkomt, hoe beter. Zet daarom apparaten die je niet, of slechts af en toe gebruikt, volledig uit. 

Bonustip: creëer je eigen airco!

Heb je een ventilator? Dan kan je je eigen airco-effect creëren door er een zak ijs of een bevroren fles water voor de zetten. Zo krijgt de wind van de ventilator een extra verkoelend effect. 

Krijg zicht op je bedrijf met deze bedrijfssoftware

Previous article

Trapliften, alles wat u moet weten

Next article