HandigNieuwsTech

Elektrische vouwgordijnen: de nieuwste trend

0

De nieuwste trend in vouwgordijnen zijn de elektrische vouwgordijnen. Het is al heel gebruikelijk om verlichting of de thermostaat te automatiseren maar dit wordt met de raamdecoratie nog veel uitgebreider. De meeste soorten raambekleding zijn er nu ook als elektrische variant. Dit komt niet alleen door het gemak waar de mens van gediend is maar ook door de architectuur. Het komt steeds vaker voor dat er hele grote ramen worden toegepast in woningen en kantoren. Dan is het gebruikt van handbediende raamdecoratie vaak niet meer mogelijk door het gewicht. Dan komt de elektrische oplossing om de hoek kijken. Zo zijn er elektrische vouwgordijnen voor ramen tot wel 6 meter breed en hoog.

Somfy motoren

Het meest gebruikt zijn de motoren van Somfy. Dit is wereldwijd de grootste leverancier van motoren die binnens- en buitenshuis gebruikt worden. Naast de motoren voor elektrische vouwgordijnen kunt u ook denken aan motoren voor screens en rolluiken. Het grote voordeel om Somfy motoren toe te passen is dat u door de gehele woning hetzelfde systeem heeft zodat er ook een centrale bediening is. Stel dat u meerdere merken door elkaar gebruikt dan heeft u ook verschillende afstandsbedieningen of apps nodig. Zo maakt Somfy de Tahoma Box om alles tegelijk te bedienen. De box wordt gekoppeld op uw router en u kunt de app gebruiken op telefoon en/of tablet. Het leuke eraan is dat u diverse tijdklokken kunt instellen en ook scenario’s kunt maken. Stel dat u een scenario “thuiskomen” maakt, dan gaat de thermostaat naar 20 graden, er gaan 4 lampjes aan en er gaan 5 elektrische vouwgordijnen naar boven.

huisautomatisering

Naast de Somfy app is er nog veel meer mogelijk. Veel woningen worden tegenwoordig al uitgerust met een eigen domotica systeem. Er is dan een centrale ruimte waar alle actoren bij elkaar komen. Via deze actoren worden alle aangesloten producten aangestuurd. Zo kunnen ook de vouwgordijnen geautomatiseerd worden door deze aan uw domotica te koppelen. Er zijn verschillende fabrikanten van deze systemen, maar op alle systemen kunnen de vouwgordijnen aangesloten worden. Zo zijn er diverse oplossingen om vouwgordijnen te koppelen aan een KNX systeem, wat veel gebruikt wordt. Let bij het kiezen van de juiste motor vooral op het merk en/of deze geruisloos is. Zo zijn de Somfy Sonesse motoren uiterst stil in gebruik.

230V of op batterij?

Wilt u een systeem aansluiten op uw spanningsnet of een systeem op batterij? Beide systemen zijn mogelijk. Uiteraard is 230V makkelijker maar het is in de praktijk ook niet altijd mogelijk om overal stroom aan te leggen. Het is vaak ook zo dat de woninginrichter pas over de vloer komt als de verbouwing al klaar is. Dan is er de mogelijkheid om te kiezen voor elektrische vouwgordijnen op batterij. Bij normaal gebruik is de batterij pas leeg na een maand of 10, in de meeste gevallen kunt u de batterij dan gewoon opladen zodat ze weer lange tijd mee gaan. De 230V motoren kunnen uiteindelijk wel meer gewicht optrekken, dus voor grote ramen wel een must. Maar de meeste ramen zijn groot genoeg om van een batterij vouwgordijn te kunnen voorzien. Het is tegenwoordig ook zelfs mogelijk om de gewone gordijnen te voorzien van een elektrische gordijnrail op batterij.

Waar kun je in België Refurbished iPhones kopen?

Previous article

Is er een verschil tussen Nederlandse en Belgische reclame?

Next article