Internet

Duurzaam omgaan met je kleding: zo doe je het

0

Het wordt steeds belangrijker om duurzame keuzes te maken. Mensen consumeren de laatste jaren steeds meer en de duur waarmee we een product gebruiken, wordt juist steeds korter. Als gevolg hiervan springt de markt hierop in en krijg je systemen zoals fast fashion. Mode kan heel makkelijk vertaald worden naar het straatbeeld, maar dat betekent ook dat er steeds meer kleding geproduceerd wordt (en uiteindelijk dus ook weer wordt weggegooid). Slecht nieuws voor de wereld, want het produceren van kleding zorgt ook voor veel uitlaatgassen (en vaak slechte arbeidsomstandigheden). Goed – mode kan wel wat duurzaamheid gebruiken. Benieuwd hoe je kledingstukken die duurzaam zijn vindt en hoe je hier het beste duurzaam mee omgaat?

Jeans

Met jeans kun je ongelofelijk lang doen en zou je zelfs aan generaties onder jou kunnen doorgeven. Tenminste: zolang je er zuinig mee omgaat. Het is het beste om spijkerbroeken niet te wassen, en als je het doet op een zo kort en koud mogelijk programma. De droger is zeker funest voor je kleding, omdat het vezels kapot kan maken en sneller zal zorgen ovor gaten in kleding.

Een leren jasje

Ook een leren jasje is een kledingstuk waar je heel lang mee kan doen. Leer kan tot tientallen jaren mooi blijven en wordt zelfs steeds mooier en ruiger naarmate het langer gedragen wordt. Voel je je niet prettig bij het ragen van leer, bijvoorbeeld omdat je veganistisch bent, kun je kiezen voor een synthetische vorm van leer. Je vindt leren jasje heel vaak bij verschillende vintage winkels. Je kleding tweedehands of bij een vintage winkel kopen is tevens een goed idee. Ben je nog op zoek naar een plek om tweedehands kleding te kopen, dan vind je hier een lijst met de acht mooiste vintage winkels van Nederland.

Zo min mogelijk wassen

Minder wassen is sowieso een erg duurzame keuze, maar het zorgt er ook voor dat je kleding langer mee kan gaan. Elke wasbeurt is namelijk toch een kleine aanslag op jouw kleding en de duur ervan. Een alternatief zou een ‘opfrisspray’ kunnen zijn, waardoor je kleding weer lekker ruikt en eventuele vlekken weer als sneeuw voor de zon verdwijnen.

 

Kersttradities: wat zijn die van jou?

Previous article

Een computerbril: wat is het precies?

Next article