Handig

5 tips bij het aanschaffen van gordijnen

0

Gordijnen zijn zowel sfeermakers als functioneel. Met de juiste gordijnen kun jij jouw woon- of slaapkamer nog sfeervoller maken. Daarnaast kunnen gordijnen ervoor zorgen dat er geen zonlicht binnenkomt of dat niemand naar binnen kan gluren. Maar hoe maak je nou een keuze tussen al dat aanbod? Hier 5 tips bij het aanschaffen van gordijnen.

Gordijnroede of rails

Gordijnen kunnen een ruimte helaas nooit groter laten lijken. Ze hebben altijd een verkleinend effect. Gelukkig zijn er meerdere manieren om dit effect zo minimaal mogelijk te maken. Neem bijvoorbeeld altijd een gordijnrail of -roede die 20 centimeter breder is dan de ramen. Zo kun je de gordijnen helemaal opendoen en hangen ze niet voor de ramen.

Op maat laten maken

Voor het mooiste effect kun je een gordijn op maat laten maken. Te grote gordijnen kunnen namelijk een slordige uitstraling geven en je kamer veel kleiner laten lijken. Heb je een huis met een hoog plafond? Dan is het goed om voor gordijnen te gaan met een dubbele plooi. Door de hoogte waaiert het gordijn langer uit waardoor en met een dubbele plooi nog wel een plooi te zien is en met een enkele plooi niet meer. Houdt er wel rekening mee dat deze gordijnen wat duurder zullen zijn omdat er meer stof nodig is.

Stem gordijnen af op inrichting

Om de kamer een geheel te maken, is het handig om de gordijnen af te stemmen op de inrichting. Bij een moderne betonnen vloer, kunnen warm getinte gordijnen voor meer sfeer zorgen. Bij een houten vloer staan moderne gordijnen in een off-white tint prachtig. Combineer gordijnen altijd met andere elementen of meubels uit de kamer, zoals de bank, een stoel of een kleed. Daarnaast kunnen gordijnen een grote invloed hebben op hoe groot een kamer eruitziet. In een kleine kamer is het vaak verstandig om niet te kiezen voor gordijnen met wilde prints. Deze maken een ruimte kleiner is veel gevallen. Kies je voor gordijnen die tot aan de grond komen, dan suggereer je een hogere kamer.

Hou rekening met krimpen

Elke stof krimpt, dus ook je gordijnen. Houd er daarom bij het aanschaffen van gordijnen rekening mee dat dit kan gebeuren. Het is verstandig om de gordijnen dus iets breder en langer te nemen dan dat je ze nodig hebt. Voorkom krimpen ook door je gordijnen niet zelf te gaan wassen. Laat dit doen of ga voor een chemische reiniging.

Koop de gordijnen in één keer

Ga je voor gordijnen in dezelfde kleur? Bestel ze dan ook in één keer. Zo weet je zeker dat de gordijnen uit dezelfde kleurwassing komen en dus geen verschil hebben. Met een kleurwassing kan het namelijk nog wel eens voorkomen dat de kleur net iets ander is.

Betaal als zzp’er niet voor de jaarrekening. Is niet verplicht.

Previous article

Help jouw bedrijf groeien door bezoekersregistratie en people counting 

Next article