GeldHandigInternet

Wel of geen uitvaartverzekering afsluiten? Alle redenen op een rij

0

Het is in Nederland niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten, al doen steeds meer mensen dit wel. Twijfel je of je er een moet afsluiten? Dan is het verstandig om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. In dit artikel zullen enkele voor- en nadelen genoemd worden.

Voordelen

Een uitvaartverzekering kent grote voordelen. Deze zorgen ervoor dat steeds meer mensen beslissen om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Nabestaanden hoeven de uitvaart niet te betalen

Met deze verzekering ben je verzekert tegen kosten die bij uw begrafenis of crematie zullen komen kijken. Jouw nabestaanden hoeven dit dus niet te doen, waardoor je hen niet op kosten hoeft te jagen.

Maar een paar tientjes

Veel mensen beseffen zich niet hoeveel een uitvaart kost. Er komt namelijk veel bij kijken. Met het afsluiten van een uitvaartverzekering heb je die kosten gedekt en de verzekering kost jou maar enkele tientjes per jaar. Een overlijden is al erg genoeg. Voor een relatief klein bedrag, bespaar je jouw nabestaanden hoge kosten op een moment dat ze daar niet mee bezig zouden moeten en willen zijn.

Nadelen

Natuurlijk kent de verzekering ook enkele nadelen.

Wat de uitvaartverzekering mag bepalen

De verzekeraar mag in sommige gevallen bepalen wanneer de uitvaart plaats zal vinden. Ook kan zij bepalen wie de uitvaartondernemer zal zijn. Deze ondernemer zal bij de uitvaartverzekeraar zijn aangesloten.

Bijkomende kosten

Hoewel een uitvaartverzekering doet vermoeden dat alle kosten van een uitvaart verzekert, zijn er ook enkele kosten die toch door nabestaanden betaald dienen te worden. Dit hangt af van het soort verzekering dat is afgesloten.

Bij een kapitaalverzekering wordt er bij overlijden een bedrag uitgekeerd. De nabestaanden kunnen beslissen wat daarmee betaald wordt. Als de kosten uiteindelijk hoger uitvallen dan het uitgekeerde bedrag, dan zullen de nabestaanden geld bij moeten leggen.

Bij een naturaverzekering worden er goederen en diensten uitgekeerd. Bij het afsluiten van de verzekering bepaalt de verzekerde welke goederen en diensten dit zijn. Meestal gaat het onder andere om een standaard kist, een standaard graf en een kleine koffietafel. Willen de nabestaanden het niet standaard en willen ze een grotere koffietafel? Dan moeten zij de bijkomende kosten daarvoor betalen. Betracht dus zorg bij het begrafenisverzekering vergelijken.

Weigering en overstappen

Een verzekeraar mag iemand weigeren te verzekeren. Dat kan zij doen wanneer iemand al op leeftijd is of wanneer iemand ernstig ziek is. Diegene is dan eigenlijk te laat met het afsluiten van de verzekering. Dit is erg pijnlijk, waardoor wordt aangeraden om op jonge leeftijd deze verzekering al af te sluiten of om zelf te sparen voor jouw uitvaart.

Een ander nadeel is dat het overstappen naar een andere verzekeraar of verzekering, lastig is. Je moet jouw huidige contract dan opzeggen en een nieuwe uitvaartverzekering afsluiten. Daarbij kan je jouw huidige contract dus niet meenemen. De premie die je maandelijks betaald, wordt meestal ook hoger, omdat je ouder bent dan toen je de vorige verzekering afsloot.

Dit zijn enkele voor- en nadelen. Voor iedereen is het verschillend hoe belangrijk een voor- of nadeel is. Je moet daarom voor jezelf te rade gaan wat jij belangrijk vindt en of je daarom wel of niet een uitvaartverzekering zal afsluiten. Zoals gezegd is het wel belangrijk om dit op tijd te doen.

Fysieke apotheek of online bestellen: voor en nadelen op een rij

Previous article

5 Beste Websites voor Kantoorartikelen 

Next article