Werk

Waarom is ventileren zo goed voor je gezondheid? 

0

Je hoort de laatste tijd veel voorbijkomen over ventileren van je woning of je kantoor. Wij vertellen je in deze blog waarom het zo goed is voor onze gezondheid om te ventileren. 

Wist je dat veel mensen de noodzaak van ventileren onderschatten. Zo zijn de meeste woningen, maar ook kantoorpanden slecht geventileerd. Goede ventilatie brengt kosten met zich mee en daarom wordt het gezien als onnodige luxe. Maar wil jij ervoor zorgen dat je gezondheidsklachten voorkomt, dan is het goed om je woning of kantoor goed te ventileren, maar ook je ventilatie op orde houdt met bijvoorbeeld een wtw filter. In dit artikel vertellen wij hoe je kan ventileren en waarom het zo goed is. 

Waarom je zou moeten ventileren 

De grote waarom vraag, daar beginnen we dit artikel mee. Wist je bijvoorbeeld dat jij je slechter kan concentreren in een niet geventileerde ruimte. Zo krijg je sneller hoofdpijn en stijve spieren. Zo zijn er nog meer aandoeningen zoals hoesten, maar ook voor je longen is het gewoon weg slecht. Het kan zijn dat er schadelijke stoffen door het huis circuleren. Deze kunnen niet weg, maar jij kan ze wel inademen. Denk hierbij ook aan schimmels in je woning. 

Op welke manieren kan je ventileren? 

Je kan op twee manieren ventileren. Zo kan je kiezen voor mechanische ventilatie en het ventileren op een natuurlijke manier. Het seizoen speelt hierin een grote rol. Wanneer het buiten vriest, dan is natuurlijke ventilatie niet altijd even prettig. De stookkosten kunnen dan flink oplopen. 

Mechanische ventilatie 

Bij mechanische ventilatie maak je gebruik van een ventilatiesysteem. Dit is een systeem dat je kan laten installeren op het dak of aan de buitenzijde van de woning. Via buizen kan er dan frisse lucht in je woning of kantoor komen. Mechanische ventilatie is wel duurder doordat je het zo nu en doen moet bijhouden. Een Zehnder filter kan er echter voor zorgen dat je minder vaak hoeft te vervangen dan een normaal filter, wat weer zorgt voor energiebesparing. 

Natuurlijke ventilatie 

Af en toe de ramen en deuren open is eigenlijk niet wat we bedoelen met natuurlijke ventilatie. Dit omdat stof en bacteriën of vocht snel terugkomen wanneer jij de ramen weer dichtdoet. Daarom moet je altijd roosters open hebben staan. In de winter kan dit vervelend zijn doordat je dan meer betaald aan stookkosten. Het kan dus heel goed dat een mechanische ventilatie over de jaren goedkoper is dan natuurlijk ventileren. 

Minder kosten door ventileren 

Ventileren is dus niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Wanneer jij beter ventileert zal je namelijk energie, maar ook je huis goed houden. Wanneer jij schimmelvorming krijgt door slechte ventilatie kunnen de kosten flink oplopen. Helaas zijn veel nieuwe woningen soms te goed geïsoleerd. Hierdoor kan vocht maar moeilijk het huis verlaten. Schonere lucht is makkelijk te verwarmen in vergelijking met vervuilde lucht. Dus ook economisch is het slim om eens na te denken over ventilatie van je woning. 

Door corona is ook de drang om te ventileren vergroot. Lees dit artikel, dan weet je precies waarom het zo goed is om te ventileren in combinatie met het virus. 

Houten huizen : 5 populairste mythes

Previous article

Koop je tweedehands wagen in een klik!

Next article