Handig

Waarom heb je volgens de PGS-15 richtlijnen een nooddouche nodig?

0

Veiligheid bij het werken met chemische stoffen is van groot belang. Het kan zorgen voor snelle verlichting of vermindering van de gevolgen. Onder andere nooddouches behoren tot de manieren om voor optimale veiligheid te zorgen. Wat is een nooddouche precies, waarom heb je volgens de PGS-15 richtlijnen een nooddouche nodig en waar kun je deze douches vinden? Dat lees je hier. 

Wat is een nooddouche?

Een nooddouche is een speciale veiligheidsvoorziening voor personen die in aanraking zijn gekomen met gevaarlijke of giftige stoffen. Een nooddouche biedt in dit geval de mogelijkheid dat iemand zich direct kan afspoelen met water. Het water komt met grote hoeveelheden uit de douche. Een nooddouche wordt vaak gecombineerd met een oogdouche. Er zijn verschillende soorten nooddouches verkrijgbaar bij Nedelko

Er zijn verschillende redenen waarom een nooddouche geïnstalleerd moet worden in fabrieken waar wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen. Het wordt volgens de PGS-15 richtlijnen aanbevolen, omdat je op deze manier kiest voor betere veiligheid. Mocht er iets misgaan, dan is het goed om te weten dat je hier snel iets aan kunt doen met behulp van de nooddouche.

Hier moeten nooddouches aan voldoen

Nooddouches moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om goed te kunnen werken. Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor een nooddouche? Deze kun je onderstaand lezen:

  • De douche moet lauwe spoelvloeistof leveren
  • De klep kan binnen een seconde geactiveerd worden
  • De douchekop moet binnen een marge van 208 en 244 centimeter boven het werkoppervlak geplaatst worden
  • De stroomsnelheid is 75,7 liter per minuut gedurende minimaal 15 minuten.
  • Het spuitpatroon heeft een minimale diameter van 50,8 centimeter en het midden van het spuitpatroon is tenminste 40,6 centimeter verwijderd van een obstakel. 

Wanneer je werkzaam bent op een locatie waar je te maken hebt met gevaarlijke of giftige stoffen, moet een nooddouche geplaatst worden. Alle medewerkers moeten worden opgeleid om de apparatuur van de douche te gebruiken, zodat hier geen tijd verloren gaat in het geval van een calamiteit. Verder moeten de nooddouches jaarlijks worden gecontroleerd om te verzekeren dat ze voldoen aan de PGS-15 richtlijnen. Er moet daarnaast wekelijks een controle plaatsvinden: de douches met leidingen moeten iedere week doorgespoeld worden om te controleren of de werking nog steeds correct is. Met een nooddouche kies je voor optimale veiligheid en ben je in staat om snel actie te ondernemen in een noodgeval.

Tips voor het kopen van kantoormeubelen

Previous article

5 bedrijven die Dogecoin accepteren als betaalmiddel

Next article