Nieuws

Video en Augmented Reality domineren 5G-verkeer

0

Niet het Internet of Things, maar video gaat het toekomstige 5G-verkeer bepalen. Volgens een nieuw rapport 5G Economics of Entertainment Report van Intel en Ovum neemt video straks maar liefst negentig procent van het 5G-verkeer voor zijn rekening.

Na video worden VR en AR voor 5G belangrijk. Tegen 2028 zal gaming voor negentig procent het AR-verkeer bepalen. AR zal ook veel complexer en uitgebreider worden dan nu het geval is.

De entertainmentindustrie is ervan overtuigd dat 5G voor 1,3 biljoen dollar aan extra inkomsten kan zorgen. Ovum verwacht dat het gemiddelde gebruik van video van 11,7 GB per maand in 2019 naar 84,4 GB in 2028. Reden is dat de resolutie flink omhoog gaat.

Ook biedt 5G mogelijkheden voor haptische feedback. Zo moeten gamers straks de vibraties kunnen voelen van een virtuele Formule One auto of muziekfans het basgeluid tijdens een U2 concert.

De conclusies zijn tamelijk verrassend, want 5G werd tot nu toe vooral gezien als het netwerk om uiteenlopende apparaten aan elkaar te koppelen. Het bekendste voorbeeld zijn connected cars, die via 5G op elkaar kunnen reageren. 5G heeft, anders dan 4G, minder last van vertragingen, waardoor bijvoorbeeld ook robotoperaties op afstand mogelijk zijn.

5x de leukste kaartspellen online

Previous article

Denk 2 keer na voordat je een domeinnaam opzegt

Next article