Werk

Processen verbeteren? 3 tips!

0

Ben je zelfstandig ondernemer en heb je meerdere mensen in dienst? Dan wil je uiteraard dat de verschillende processen binnen jouw bedrijf zo makkelijk, goed en snel mogelijk verlopen. Helaas is dit geen uitgemaakte zaak. Binnen sommige bedrijven verlopen processen soms zelfs ronduit slecht. Als dit binnen jouw bedrijf ook het geval is, zet je mogelijk (aanzienlijk) minder om dan je kunt. Reden genoeg om aandacht te besteden aan het verbeteren van processen. Probleem is alleen dat veel ondernemers niet weten hoe zij dit aanpakken. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk 3 tips op een rijtje die jou kunnen helpen bij processen verbeteren.

1. Breng de verschillende processen in kaart
Sommige ondernemers proberen van alles uit in de hoop dat bepaalde processen binnen hun bedrijf hierdoor verbeteren. Dit kan na verloop van tijd zijn vruchten afwerpen, maar de kans is aanwezig dat alles zijn gangetje blijft gaan. Het kan zelfs zo zijn dat processen nog slechter gaan verlopen dan voorheen. Hoe dit komt? Doordat je de processen binnen jouw organisatie niet in kaart hebt gebracht. Als je desondanks toch besluit om verbeteringen door te voeren, is de kans groot dat deze verkeerd uitpakken.

Voordat je processen binnen jouw bedrijf kunt verbeteren, moet je ze eerst in kaart brengen. Denk niet dat je hier binnen een paar uurtjes wel mee klaar bent. Nee, want het kan betrekkelijk veel tijd kosten om alle processen binnen een organisatie in kaart te brengen. Neem hier dan ook de tijd voor en raffel het vooral niet af. Zorg dat je weet welke activiteiten er allemaal uitgevoerd worden en noteer deze. Ken vervolgens een waarde toe aan elke activiteit. Op deze manier zie je aan het einde van de rit wat goed gaat en waar verbetering mogelijk is.

2. Focus, focus en nog eens focus
Heb je de verschillende processen binnen jouw bedrijf inmiddels in kaart gebracht? Dan weet je als het goed is waar je winst kunt behalen. Als er meerdere verbeterpunten aan het licht komen, wil je er waarschijnlijk direct mee aan de slag gaan. Dit is een optie, maar besef je wel dat dit ook de nodige risico’s met zich mee kan brengen. Verbeteringen worden soms maar half doorgevoerd als je meerdere processen tegelijkertijd probeert te verbeteren.

Om te voorkomen dat verbeteringen maar half doorgevoerd worden, raden wij je aan om je te focussen op bepaalde punten. Richt je bijvoorbeeld tot de twee of drie processen waaraan je de minste waarde hebt toegekend. Door je allereerst hierop te focussen, ontdek je ongetwijfeld wat er beter kan. Daarbij komt dat de kans groot is dat de verbeteringen jou geen windeieren leggen. Ze worden namelijk volledig doorgevoerd en daar plukt jouw bedrijf ongetwijfeld de vruchten van.

3. Laat een strategy scan uitvoeren
Als ondernemer houd jij je ongetwijfeld het liefste bezig met ondernemer. In dat geval zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om de processen binnen jouw bedrijf in kaart te brengen. Gelukkig hoef je hier niet zelf mee aan de slag te gaan. Je kunt dit namelijk ook uitbesteden aan een professional. Laat bijvoorbeeld eens een strategy scan uitvoeren. Dankzij zo’n scan kom je erachter hoe jouw bedrijf vandaag de dag bezig is met de uitgewerkte bedrijfsstrategie. Tijdens deze scan komen ook altijd verbeterpunten aan het licht. Besluit je deze knelpunten direct te verbeteren? Dan verlopen de betreffende processen ongetwijfeld een stuk beter. Dit helpt je om in de toekomst verder te bouwen aan jouw bedrijf.

Investeren in crypto: is dit het risico waard?

Previous article

Kersttradities: wat zijn die van jou?

Next article