Tech

Hoe werken elektrische systemen nu juist?

0

Iedereen heeft verschillende elektrische systemen in zijn of haar woning staan, maar de kans is groot dat je niet exact weet hoe ze werken. Tijdens je schoolcarrière heb je ongetwijfeld wel de basis geleerd zoals gelijkspanning en wisselspanning, maar als je daar niet in hebt verder gestudeerd, vergeet je vaak dergelijke dingen. In dit artikel wordt er een poging gedaan om de basis uit te leggen van de werking van deze elektrische systemen. Indien je na het lezen van dit artikel toch graag meer informatie hebt of je hierin verder verdiepen, vind je op het internet tal van websites die je meer kunnen vertellen. 

Verschil tussen wisselspanning en gelijkspanning

De basis, zoals hierboven al is gezegd, is ongetwijfeld het verschil tussen wisselspanning en gelijkspanning. Bij wisselspanning gaat de stroom afwisselend van de minpool naar de pluspool en omgekeerd. Bij gelijkspanning gaat deze logischerwijs steeds in dezelfde richting. Een groot deel van onze elektronische apparaten werkt op gelijkspanning terwijl wisselspanning de eenvoudigste spanning is om op te wekken aangezien er veel minder stroomverlies aan te pas komt. Om ervoor te zorgen dat deze wisselspanning kan gebruikt worden in deze toestellen wordt er gebruik gemaakt van een converter. Deze zet dan de wisselspanning om in gelijkspanning zodat het toestel zonder problemen kan gebruikt worden. 

Deze omvormer wordt ook wel eens ac dc converter genoemd, waarbij ac staat voor alternating current en dc voor direct current. Naast een ac dc converter heb je ook een dc dc converter. Een dc dc converter zet een gelijkspanning om naar een hogere of lagere gelijkspanning. Dit lijkt misschien onnodig, maar het komt soms voor dat er een te hoge spanning wordt geproduceerd waardoor deze niet compatibel is met een toestel. Om ervoor te zorgen dat het toch kan werken, wordt de spanning omgevormd naar een lagere spanning. 

Kortsluitingen zijn geen probleem met behulp van redundantie

Wie het heeft over elektrische apparaten, kan soms al eens te maken krijgen met een kortsluiting. Dit komt omdat er een overbelasting is van het net. Het gebruik van redundantie kan ervoor zorgen dat een kortsluiting geen probleem hoeft te vormen. Wanneer er sprake is van redundantie worden twee voedingen parallel geschakeld of ontkoppeld van elkaar. Indien er dan een van de twee voedingen uitvalt door een kortsluiting, kan de andere voeding ervoor zorgen dat het systeem gewoon kan blijven werken. 

Het belang van redundantie is niet te onderschatten. In je huishouden is het misschien niet meteen een groot probleem wanneer je een kortsluiting hebt. Vaak is het opgelost met het terug opzetten van de juiste schakelaar. In grote bedrijven of bijvoorbeeld een ziekenhuis kan een kortsluiting daarentegen wel grote gevolgen hebben. Wanneer dan gebruik wordt gemaakt van redundantie, kan je heel wat problemen voorkomen. 

Zo is je auto laden wel heel eenvoudig

Previous article

Online koopjes jagen

Next article