Handig

Fietsen voor ouderen: houd je fit en onafhankelijk

0

Met de jaren wordt sporten minder vanzelfsprekend. Je basisconditie gaat achteruit. Je spieren voelen ’s morgens strammer aan. Om nog maar te zwijgen van die krakende gewrichten. Maar stilzitten is geen optie. In beweging blijven houd je namelijk jong. Regelmatig fietsen is dé geknipte manier voor ouderen om hun gezondheid op peil te houden.

Fiets je fit

De gezondheidsvoordelen van regelmatig fietsen zijn indrukwekkend. Fietsen verbetert namelijk je hart- en longfunctie. Een fietsuitje is dus de sportieve preventie tegen hart- en vaatziekten.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen of tennissen, is op een fiets zitten weinig belastend voor je gewrichten. Je voeten raken tenslotte de grond niet. Tegelijkertijd verstevig je al trappend wél je benen, billen, heupen en rug. Naast die sterkere spieren verbrand je bovendien nog eens aardig wat calorieën.

Blijf mobiel en zelfstandig

Bovendien blijf je als frequente fietser langer mobiel zelfstandig. Gauw een kleinigheid ophalen in de winkel of een bezoekje gepland enkele kilometers verder? Dan spring je toch gewoon snel even op je fiets.

Zeker voor korte afstanden is de fiets een uitstekend alternatief als je niet afhankelijk van je auto of het openbaar vervoer wil zijn. Een ontspannend fietsritje werkt ook nog eens prima tegen de dagelijkse stress. En al helemaal als je niet aan files, parkeerproblemen, en onverwachte vertragingen moet denken.

Ga vooruit met elektrische trapondersteuning

Toch voelt niet iedereen zich geroepen om op latere leeftijd nog op een tweewieler te springen. Fietsen vraagt tenslotte nog steeds de nodige inspanning. Zeker bergop en met een stevige tegenwind verliest pedalen trappen al snel zijn aantrekkingskracht. Gelukkig bestaat daar een geweldig hulpmiddel voor: de elektrische fiets.

De elektrische fiets of e-bike geeft je elektrische ondersteuning tijdens het trappen. Je beweegt nog steeds zelfs de pedalen, maar het gaat allemaal veel vlotter vooruit. Vooral op steile hellingen en bij lange afstanden ben je blij met die extra motorkracht. Zie het als een onzichtbaar duwtje in de rug.

Uiterlijk zie je vandaag nauwelijks nog een verschil tussen een gewone fiets en een e-bike. De elektromotor zit namelijk keurig in het frame verwerkt.

Elektrische stadsfietsen en bakfietsen zijn de laatste jaren niet meer weg te denken uit de straten. Als het allemaal iets sportiever, uitdagender en verder mag, loont het de moeite om je eens te verdiepen in het aanbod elektrische mountainbikes en trekking e-bikes op BIKE24.

Aangepaste fietsmodellen voor ouderen

De elektrische fiets is ideaal als je moeite hebt met doortrappen en toch lekker vooruit wil. Maar misschien is je fysieke conditie wel nog top en worstel je net met heel andere belemmeringen?

Je merkt het misschien soms als je de trap op gaat of op een ladder staat: de jaren doen beslist geen goed aan je evenwicht en balans.

Laat evenwichtsproblemen je fietsplezier niet verpesten. Er bestaan namelijk verschillende fiets modellen die hier rekening mee houden. Een driewielfiets garandeert met zijn drie wielen voldoende stabiliteit en veiligheid in het verkeer.

De comfort fiets zit dan weer extra comfortabel dankzij zijn zachte zitting en verend voorvork.

Of misschien is plaatsgebrek wel het probleem? Als je klein woont, biedt een vouwfiets een uitweg. Deze handige compacte modellen kan je zelfs gemakkelijk meenemen op de bus, tram en trein.

Verbeter je balans en evenwicht

Het is bovendien zelfs compleet tegenstrijdig om je fiets aan kant te laten als je sukkelt met je evenwicht. Studies stellen namelijk dat regelmatig fietsen nét bijdraagt aan een betere balans en mobiliteit.

Ben je toch bang om te vallen? Kies dan voor een model met extra lage instap. Zo kan je in elke onverwachte verkeerssituatie meteen veilig weer met je voeten de grond raken.

Fiets veilig

De voordelen van fietsen voor ouderen zijn aanzienlijk. De fiets houdt je langer fit en garandeert je bewegingsvrijheid. Het huidige aanbod fietsmodellen beantwoordt de noden en behoeftes van senioren. Elektrische fietsen vergemakkelijken het trapwerk. Modellen met drie wielen en een lage instap zijn dé oplossing voor wie sukkelt met zijn evenwicht. Een vouwfiets combineert perfect met het openbaar vervoer.

Welke fiets je ook kiest, zorg dat je altijd veilig bent in het verkeer. Op een helm, fietsverlichting- & reflectors, en een regelmatig fietsonderhoud staan tenslotte geen leeftijd.

Ooit vind je de job van je dromen…en hier lees je hoe!

Previous article

Is een elektrische auto ideaal voor woon-werkverkeer?

Next article