Tech

DNA testen steeds betrouwbaarder door technologie

0

Vaak kun je al voor ongeveer €100 euro een DNA test doen. Denk aan een vaderschapstest of een tweelingtest. Je bestelt de test dan online en daarna stuur je de test op. Daarna krijg je de uitslag over je DNA. Waar vroeger alleen door doctoren zelf gekeken werd naar de test, is dat al lang niet meer het geval. Opkomende technologie wordt ook regelmatig gebruikt als een soort extra check. Door de opkomende technologie wordt een DNA test steeds betrouwbaarder, omdat het DNA steeds nauwkeuriger is vast te stellen.

Soorten 

Er bestaan wel nog altijd verschillende soorten testen. Laten we de vaderschapstest nemen. Je hebt de ouderwetse DNA test, maar je hebt ook de bloedgroeptest tegenwoordig. De DNA test is nog steeds de meest betrouwbare test en dat niet alleen, deze vorm wordt ook het meest gebruikt. Waarom? Deze test maakt gebruik van het DNA van de vader, de moeder en het kind om zo te bepalen wat de uitkomst van de test is. Kies je voor een bloedgroeptest dan is deze een stuk minder betrouwbaar. Dit komt, omdat deze test alleen maar uitgaat van het bloed. Ook hier is opkomende technologie een steeds meer gebruikt middel, maar het is nog niet zo goed ontwikkeld als bij de DNA test. 

Hoe het werkt

Zoals net gezegd maakt een DNA test gebruik van het DNA van de vader, de moeder en het kind zelf. Het DNA verzamel je door middel van een wattenstaafje dat in de mond wordt geplaatst om speeksel te verzamelen. In het lab wordt dan het DNA van het kind vergeleken met het DNA van zowel de vader als de moeder. Deelt het kind genetische dingen met de vader, die de moeder niet heeft dan kan worden vastgesteld dat de vader ook echt de vader is door zo een test. 

Voor- en nadelen 

Echter zitten er aan een vaderschapstest wel ook voor- en nadelen. Een voordeel is dat de test zekerheid biedt over de biologische vader. Dit kan handig zijn om te weten voor zowel financiële als juridische redenen. Een nadeel is dat het kan leiden tot stress binnen de familie. Als de test teruggeeft dat degene die gedacht werd de vader te zijn niet de vader is kan dit leiden tot conflicten binnen de familie. Bedenk daarom van tevoren goed of je een DNA test wil doen en of dit wel echt nodig is.  

Maak je bedrijf duurzamer

Previous article

Verschil tussen refurbished en tweedehands

Next article