Internet

Autoverzekering afsluiten? Hier moet je op letten!

0

Een autoverzekering afsluiten is niet alleen verplicht, maar ook heel slim om te doen. Het is alleen wel een goed idee om even goed te kijken waar je op moet letten. Het zou namelijk zomaar kunnen dat je met een goedkopere autoverzekering uiteindelijk duurder uit bent. Met deze vifj tips voorkom je dat je de verkeerde keuze maakt!

Tip 1: Kies de juiste verzekeringsvorm

Je moet minimaal een BA verzekering afsluiten. Deze verzekeringsvorm dekt alleen de schade die je met jouw auto veroorzaakt aan anderen. Hoewel de premie hiervoor erg laag is, is het een beter idee om een mini-omnium-verzekering te kiezen. Die biedt bijvoorbeeld ook dekking voor schade aan je eigen auto door vandalisme, aanrijding met dieren en ruitbreuk bij bijvoorbeeld diefstal. Tot slot heb je ook de volledige omnium-verzekering, wat de meest geschikte verzekeringsvorm is voor relatief nieuwe auto’s. Bijna alle vormen van schade zijn daarbij namelijk gedekt.

Tip 2: Schat het jaarlijkse aantal kilometers goed in

De hoogte van je premie kan afhangen van het aantal kilometers dat je in een kalenderjaar aflegt. Hoe meer je rijdt, hoe hoger je premie waarschijnlijk is. En hoe minder, hoe lager je kosten zijn. Deze inschatting moet je wel echt eerlijk maken, omdat een te lage opgave vervelende gevolgen kan hebben als je schade hebt. Dat is trouwens alleen zo bij extreem grote verschillen. Op enkele honderden kilometers, zul je niet worden afgerekend.

Tip 3: Neem niet zomaar alle aanvullende verzekeringen

Bij het afsluiten van een autoverzekering, krijg je vaak opties voor aanvullende verzekeringen. Zo heb je bijvoorbeeld de ongevallen inzittendenverzekering en de schadeverzekering inzittenden. Die eerste keert een vast bedrag uit wanneer een van de inzittenden overlijdt of invalide wordt door een ongeluk in jouw auto. De schadeverzekering inzittenden vergoedt de werkelijk geleden schade van de inzittenden. Vaak is die tweede een veel beter idee, omdat daar ook materiële schade bij wordt gedekt en het verzekerde bedrag kan oplopen tot ruim één miljoen euro.

Tip 4: Nieuwe auto? Gebruik de nieuwwaarderegeling

Heb je een splinternieuwe auto gekocht bij de dealer? Dan is het slim om gebruik te maken van de nieuwwaarderegeling. Auto’s gaan snel in waarde achteruit en normaal gesproken dekken verzekeraars vaak alleen de dagwaarde wanneer de auto bijvoorbeeld total loss is geraakt bij een ongeluk. Dat is dus veel minder geld dan dat jij er voor hebt moeten betalen. Met de nieuwwaarderegeling daarentegen, krijg je bij de schadeafwikkeling voor een bepaalde periode (vaak is dat één tot drie jaar) het totale aankoopbedrag van de auto terug.

Tip 5: Maak een goede prijsvergelijking

De hoogte van de premie van een autoverzekering kan enorm uiteenlopen Zorg daarom dat je de verschillende mogelijkheden vergelijkt op een onafhankelijke prijsvergelijkingswebsite. Zo weet je zeker dat jij de goedkoopste autoverzekering hebt tegen de beste voorwaarden. En aangezien de kosten van schade aan een auto kan oplopen tot duizenden euro’s, wil je er zeker voor zorgen dat je daarvoor goed gedekt bent.

Mobiele airco kopen: waar moet je op letten?

Previous article

De tofste woonwinkels van België: van meubels tot aan decoratie

Next article