Handig

Welke e-bike is geschikt voor dagelijks vervoer

0

Een geschikte elektrische fiets vinden die je comfortabel kunt gebruiken voor je dagelijkse vervoer, is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Of je nu gaat voor tweedehands elektrische fietsen of voor een hypermodern nieuw model elektrische fiets: er is op het gebied van e-bikes tegenwoordig erg veel keuze. Maar hoe vind je nu een e-bike die perfect bij jouw wensen en behoeftes past, en die je iedere dag kunt gebruiken als vervoermiddel? Dit blog helpt je verder en zet de belangrijkste aandachtspunten op een rij waar je rekening mee moet houden.

Zoek je een nieuwe e-bike of een gebruikt exemplaar?

Een belangrijk aandachtspunt bij het zoeken naar een geschikte e-bike, is de vraag of je een nieuwe elektrische fiets zoekt of liever gaat voor tweedehands elektrische fietsen. Beide mogelijkheden hebben hun eigen voordelen en nadelen. Zo is een nieuwe fiets altijd in optimale staat en heb je, mochten er gebreken zijn, altijd enkele jaren recht op fabrieksgarantie. Het voordeel van gebruikte elektrische fietsen is dat de keuzemogelijkheden groot zijn. Verder is een occasion e-bike aantrekkelijk vanwege de lagere kosten die je maakt.

De kracht van de motor

Iets om goed op te letten bij het zoeken naar een geschikte e-bike voor dagelijks vervoer, is de kracht van de motor. Woon je in een heuvelachtig gebied of moet je geregeld een viaduct of brug oversteken? Kies dan voor een motor die een kracht heeft van 40 NM of meer. Als je dagelijks vervoer vooral plaatsvindt op vlakke terreinen, volstaat een motor met een kracht van 10 tot 30 NM.

Het frame van de e-bike

Een aandachtspunt in je zoektocht naar de perfecte e-bike is verder de hoogte van het frame. Er zijn in het algemeen drie soorten frames waar je uit kunt kiezen. Een frame voor mannenfietsen (hoog), een frame voor vrouwenfietsen (midden) of een laag frame. Als je vaak op en af moet stappen, raden we de keuze voor een wat lager frame aan. Je hoeft dan tijdens het dagelijks vervoer niet allerlei capriolen uit te halen om van je fiets af te komen. Ook fietsers die last hebben van hun gewrichten of snel spierpijn krijgen, kunnen baat hebben bij een elektrische fiets met een laag frame.

Deze actieradius van de e-bike

Net als elektrische auto’s hebben ook elektrische fietsen een bepaalde actieradius. De actieradius is de totale afstand in kilometers die je op één accu kunt rijden of fietsen. Bij dagelijks gebruik van een e-bike is de actieradius erg belangrijk. Rijd je dagelijks vooral langere of juist kortere afstanden? Als je elke dag zo’n 15 kilometer naar en van je werk rijdt, heb je een accu nodig die minstens 300 Wattuur aan vermogen heeft. Omgerekend betekent dit een actieradius van zo’n 30 tot 40 km. Bij dagelijkse ritjes van enkele kilometers heen en terug, is een accu die een lagere actieradius heeft ook afdoende.

Waar moet je op letten bij het investeren in Bitcoin als beginner?

Previous article

Welke energieleverancier moet je kiezen als je nu een nieuw energiecontract moet afsluiten?

Next article