Nieuws

Apple’s zelfgemaakte chips voor Macs komen steeds dichterbij

0

Apple wil af van Intel. iPhones en iPads gebruiken al Apple’s eigen A-serie chips, maar Mac computers gebruiken nog steeds Intel’s x86 chipset, de standaard voor bijna alle computers. In april lekte het plan om ook Macs op Apple’s eigen chips te laten draaien al, maar volgens nieuwe geruchten ligt de omschakeling op schema. De planning was blijkbaar om tegen 2020 nieuwe Macs met eigen chips uit te gaan brengen en dat lukt volgens analist Ming-Chi Kuo (doorgaans betrouwbaar.)

Architectuur-overstap

Je kunt je afvragen wat het uitmaakt wat voor soort chips Apple in hun Macs stopt en daarop is het antwoord: heel veel. Dat heeft alles met die al eerder genoemde chipset. Als Apple hun eigen chips gaat maken zullen die een andere architectuur hebben dan de huidige chips. Dat betekent dat alle software voor Macs omgeschreven moet worden naar de ARM-structuur, simpel gezegd. Als dit verhaal je bekend voorkomt heb je misschien al een hele tijd Macs, want in 2006 deed Apple dit ook toen ze overstapten van PowerPC- naar Intel-chips.

Deze situatie is ietwat anders, want waar ze toen van een minder populaire architectuur naar de geldende standaard gingen gaan ze er nu juist van af. Daar moet wel bij gezegd worden dat ARM-chips ook in bijna alle mobiele telefoons en tablets gebruikt worden. Dat maakt het dus heel makkelijk om iOS-apps om te zetten naar de Macs met de nieuwe processor. Dat geeft tijdelijk wat gedoe, maar op de lange termijn maakt dat het voor Apple mogelijk om hun computers goedkoper aan te bieden terwijl ze meer processorkracht hebben. Maar goed, het is Apple: die maken helemaal niks goedkoper. Ze gaan wel meer per computer verdienen vermoedelijk, én ze zijn niet meer afhankelijk van Intel.

Nieuwe Macbook

Wat boeit het voor ons als consumenten dan? ARM heeft minder power dan x68, maar is wel veel, véél vriendelijker voor de batterij. Dat betekent dat als we die chips in 2020 of 2021 gaan zien, dat in eerste instantie in de Macbook-lijn zal zijn. Daar mag je dan wel van gaan verwachten dat ze echt heel serieus lang mee gaan op een volle batterij zonder in power al te veel in te boeten. Er zijn vast meer voordelen, zoals een betere integratie met mobiele Apple-apparaten, maar dat moeten we dan maar zien. Zolang de primaire functie van de nieuwe chips meer is dan het verhogen van Apple’s winstmarge komt het vast wel goed.

Denk 2 keer na voordat je een domeinnaam opzegt

Previous article

Tiktok video compilatie – Musical.ly wordt Tiktok

Next article