Het vrouwenvoetbal wordt in Nederland steeds groter, maar bij België bleef het dit jaar tijdens de wereldkampioenschappen in Frankrijk overwegend stil. Hoe staat het eigenlijk met de voetballende dames in het Belgische? Wat zijn de ontwikkelingen, hoe hebben ze recent gepresteerd en hoe ziet de huidige selectie eruit? Wij zochten het voor je uit!
EK 2017
Om te beginnen is het goed om te weten dat het Belgische vrouwenteam tot het Europees Kampioenschap in 2017 jarenlang niet is gekwalificeerd voor een internationaal toernooi. In 2017 kregen de dames voor het eerst een kans om zich van hun beste kant te laten zien in de groepsfase. Dat gebeurde onder leiding van coach Ives Serneels. De Belgen speelden drie wedstrijden in de poule met Denemarken, Noorwegen en gastland Nederland. Daarvan wonnen ze er één tegen Noorwegen en bij de andere twee gingen ze zonder punten naar huis.
WK 2019
Maar feit is dat de vrouwen zich daarmee wel op de kaart hebben gezet. Dus waagden ze tijdens het Wereld Kampioenschap van 2019 opnieuw een poging. Tijdens de kwalificatierondes werd België ingedeeld in de groep met Italië. Dat land werd uiteindelijk groepswinnaar, maar desalniettemin werd België tweede en mocht toch deelnamen aan de play-offs voor het laatste WK-ticket. Helaas werd België al in de eerste ronde uitgeschakeld door Zwitserland.
Huidige selectie
De selectie van het Belgische damesteam bestaat momenteel uit de keepsters Justien Odeurs en Nicky Evrard die het doel bewaken in samenwerking met de verdedigsters Maud Coutereels, Laura Deloose, Kassandra Missipo, Cavina Philtjens en Alina Zeler. Het middenveld is bezet door Julie Biesmans, Tine de Caigny, Ella van Kerkhoven, Laura de Neve, Lenie Onzia, Nicky van den Abbeele en Elke van Gorp, die meespelen aan vrijwel alle kanten van het veld. Maar de doelpunten moeten er voornamelijk komen van de aanvalsters Janice Cayman, Yana Daniëls, Davinia Vanmechelen en Tessa Wullaert.
Topscoorders
Wullaert scoorde in haar carrière, die in 2011 begon, al 39 doelpunten en is daarmee topscoorder van het land. Ook Janice Cayman doet met 33 goals geen slechte zaken en verdient een tweede plaats in de ranglijst. De derde plek is voor Aline Zeeler die in 2018 stopte met haar professionele voetbalcarrière. Vrijwel alle andere topscoorders dateren nog uit de jaren ’90. Dat is de periode waarin de prestaties van de Belgische vrouwenploeg stagneerde. Tot coach Serneels, zoals eerder al vermeld, werd aangesteld.
Prestaties
De prestaties van de afzonderlijke speelsters, maar ook van het team in zijn geheel zijn interessant om in de gaten te houden. Wanneer je een liefhebber bent van damesvoetbal, maar bijvoorbeeld ook wanneer je graag meespeelt met voetbal weddenschappen. Als je een beetje goed wilt gokken, dan kun je dat natuurlijk maar beter doen op basis van de bekende statistieken. Vaak kan dit zelfs de saaiste wedstrijd leuker maken.
Zo kun je tijdens de toekomstige toernooien wellicht iets beter inschatten of de vrouwen uit België zijn opgewassen tegen hun tegenstanders. Maar net als bij beleggingen geldt ook hier: ‘In het verleden behaalde resultaten, bieden’ – natuurlijk – ‘geen garanties voor de toekomst’. Wie weet speelt België op het EK van 2021 de sterren van de hemel!