GeldHandig

Hoeveel kost een online betaling eigenlijk? Is iDeal helemaal gratis?

0

Vrijwel iedereen met een pinpas maakt ook gebruik van iDeal. Deze online betaalmethode maakt het makkelijk om online aankopen te doen en werkt als een soort tussenpost tussen een webshop en jouw bank. Je kunt het tegenwoordig bijna overal gebruiken, bijvoorbeeld omdat veel online casino’s ideal gebruiken. In principe zou iDeal doet iDeal vooral gewoon wat het moet doen en is het een makkelijke en gratis betalingsmethode. Althans, consumenten kunnen hem gratis gebruiken. Wat voor kosten er precies komen kijken bij iDeal en wanneer merken gebruik mogen maken van betalingstoeslagen, lees je in dit artikel.

Gratis, of toch niet?

De app van iDeal is voor elke gratis te downloaden, mits je gebruik maakt van iOS (software van Apple) of Android. Voor consumenten is het gebruik van iDeal ook gratis. Hoewel bedrijven in het verleden nog toeslagen mochten vragen voor het gebruik van de functie, is dat tegenwoordig verboden. Hierover later meer. Ben je consument, dan zul je dus nooit kosten hebben om gebruik te kunnen maken van iDeal. Merk je dat een webshop wel een toeslag vraagt om te betalen met iDeal, dan kun je hier bezwaar tegen maken en hoef je dit niet te betalen.

Wanneer je als webshop of bedrijf iDeal wil aanbieden aan je klanten, zul je daar een contract voor moeten afsluiten met een iDeal partner

Betaaltoeslagen

Enkele jaren geleden kwam het nog wel voor dat bedrijven betaaltoeslagen rekenden voor een betaling. Sinds februari 2019 is dat niet meer toegestaan en mogen er geen toeslagen meer gerekend worden voor betalingen met betaalpassen of via mobiel bankieren. Voor een aantal betaalmethodes mogen deze toeslagen nog wel gerekend worden, bijvoorbeeld bij betalingen met acceptgiro, Klarna of Paypal. In sommige gevallen, zoals soms bij acceptgiro’s, vragen bedrijven een stuk meer dan dat de daadwerkelijke kosten waren.

iDeal voor bedrijven

Hoewel iDeal wel gratis is voor consumenten, is het dat niet voor bedrijven. Wanneer je als webshop of bedrijf iDeal wil aanbieden aan je klanten, zul je daar een contract voor moeten afsluiten met een iDeal partner. De kosten variëren per iDeal partner en kunnen dus uiteen lopen. In sommige gevallen betaal je maandelijks abonnementkosten om gebruik te kunnen maken van de dienst, maar het is gebruikelijker om per transactie een deel te betalen.Het is afhankelijk van jouw eigen situatie hoe het kostenplaatje eruit zal zien.

Nadeel van iDeal

Hoewel het dus lijkt alsof iDeal alleen maar voordelen kent, zijn er ook enkele kritiekpunten op de dienst. Zo klagen mensen er vooral over dat er vooraf betaald moet worden en ook dat je geen aankoopbescherming hebt. Dat neemt echter niet weg dat je als consument hoe dan ook het recht hebt om binnen veertien dagen een aankoop terug te draaien. Als gevolg hiervan maken ook steeds meer webwinkels het mogelijk om met iDeal achteraf te betalen. In dat geval krijg je na de aankoop een nota achteraf (bijvoorbeeld per mail of brief), die je vervolgens wel kunt betalen met iDeal. Deze optie lijkt een mooie tussenweg.

Wat is een poller? En wat zijn de voordelen van pollers?

Previous article

Wat is leasen eigenlijk en welke voordelen zijn er?

Next article