Internet

De verschillen in internetgedrag tussen Belgen en Nederlanders

0

De Nederlanders maken veel grappen over de Belgen en andersom. Terecht of onterecht? Het lijkt misschien niet altijd zo, maar er zijn ook wel wat verschillen tussen de noordelijke nuchtere Nederlanders en de belgen. Zelfs in het internetgedrag is er een verschil. Naast het feit dat Nederland .nl achter hun sites heeft staan en ook andere websites hebben, zijn er ook daadwerkelijk verschillen.

Gebruik

Mensen in België maken veel minder gebruik van het wereldwijde web dan Nederlanders. Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat uit de cijfers van het aantal huishoudens die een internetverbinding hebben. In 2018 had 98% van de Nederlandse huishoudens toegang tot het internet. In België is dit met 86% iets minder. Hiermee zit Belgie net onder het gemiddelde van Europa. Gemiddeld heeft 87% van de huishoudens van de 28 Europese landen een internetaansluiting.

Uit een onderzoek van We Are Social en Hootsuite blijkt wel dat in 2018 de zuiderburen (5 uur en 3 minuten) dagelijks gemiddeld meer internet gebruiken dan de Nederlanders (4 uur en 50 minuten). Dus de belgen die internet gebruiken, doen dit meer. Nu is dit verschil klein, maar wel verrassend!

(Smart)phones

De smartphone heeft bijna iedereen overal mee naartoe. Hierdoor zit je dagelijks veel op het internet. Volgens het CBS gebruikte in 2017 87% van de Nederlandse personen van 16 tot 75 jaar internet op hun smartphone. In België gebruikte 75% van de 16 tot 75 jarige Belgen hun smartphone. Opvallend hieraan is dat België nu wel boven het Europese gemiddelde van 65% zit. Dit kan dan ook het hoge dagelijkse gebruik per uur verklaren.

Wat doen we op het internet?

Van de mensen die wel internet gebruiken zullen het ook voor specifieke redenen gebruiken. Bijvoorbeeld voor hun eigen entertainment. Misschien spelen de Belgen wel heel veel online casino top 10 voor België en spelen Nederlanders weer hele andere spelletjes op het internet. Verder blijkt uit het onderzoek van We Are Social en Hootsuite dat beide landen Google het meest gebruiken. Mensen gebruik internet dus toch voor hun informatie- en datavoorziening. Facebook staat voor de Belgen op nummer twee en bij de Nederlanders staat Youtube op nummer twee. Verder gebruiken beide landen internetsites als Twitter, Netflix en Wikipedia. Er staan verder nog enkele lokale sites van beide landen in de top 10 van We Are Social.

3x: Bizarre oplichterijen online

Previous article

5x de leukste kaartspellen online

Next article