Internet

3x: Bizarre oplichterijen online

0

Soms lees de de meest bizarre verhalen over oplichterijen, offline en online. En hoewel het bij die shockerende verhalen soms lijkt alsof dat een mega ver-van-je-bed-show is die jou niet zo snel zal overkomen, het gebeurt (helaas) de beste. Onderstaande verhalen zijn vijf opvallende en bijzondere oplichterijen online. Verbaas je en wees vooral gewaarschuwd!

Tinder

Denk je een leuke date te scoren,  komen er grote gevaren bij kijken. AD kopte afgelopen week:  “Tinder, ajchtterein van verkrachters en oplichters”. Hoe groter het veld van online dating, hoe groter de ruimte voor verkrachters en oplichters. Zo bleek casanova Yannick, op zijn foto’s zo vriendelijk en in zijn berichten zo volwassen, een psychopaat die elf vrouwen had mishandeld. Daarnaast vind er op Tinder ook veel datingfraude plaats: hier laten oplichters je online ‘verliefd’ worden, en overtuigen om geld te sturen. Bijvoorbeeld wanneer je elkaar al een tijdje spreekt via de app, maar één van jullie (de oplichter) geen geld heeft om in het echt af te spreken (hij/zij woont bijvoorbeeld te ver weg). Ook al wil je je date dan graag helpen, wanneer je iemand enkel via internet kent, is deze soms moeilijk te vertrouwen.

 Geldbloem

Geldbloem kwam de laatste jaren op als populair online spel op sociale media zoals Whatsapp en Facebook. Je zou er makkelijk geld mee kunnen verdienen, het enige wat je doet is geld inleggen, en vervolgens krijg je een plaats aan de buitenkant van de bloem. Daarna overtuig je je vrienden overtuigen dit ook te doen, en hoe meer vrienden geld storten, hoe dichter je bij het hart van de bloem komt, en dit betekent winst. In de praktijk bleek echter dat het hart van de bloem moeilijk te bereiken was. Check dus altijd even naar welke online casino spellen betrouwbaar zijn. 

Whatsapp fraude

In 2017 kwamen er bij Fraudedesk.nl 46 meldingen binnen van oplichterijen via Whatsapp. Het gaat hier om vrij grote bedragen, zo zitten er bijvoorbeeld oplichterijen tussen die mensen 2000 euro hebben gekost. De oplichters sturen een berichtje van een voor jou onbekend nummer, maar met een foto van een persoon die jij kent. Vervolgens krijg je een berichtje: ‘Hee pap/mam, mijn telefoon is gestolen maar ik heb gelukkig een nieuwe. Mijn bankpas is echter ook gestolen, zouden jullie me via dit betaalverzoek geld kunnen overmaken?’. Het is begrijpelijk dat elke bezorgde ouder dit graag doet, maar in het slechtste geval zit hier niet je kind, maar een oplichter achter.

De verschillen in internetgedrag tussen Belgen en Nederlanders

Next article

You may also like

More in Internet